Tokio/Enoshima, 27. srpnja 2021. - Marin Čilić i Ivan Dodig pridružili su se Nikoli Mektiću i Mati Paviću kao četvrtfinalisti olimpijskog turnira muških parova, nakon što su u utorak u dvoboju 2. kola svladali Amerikance Rajeeva Rama i Francesa Tiafoea sa 6-3, 7-5 za 91 minutu igre.

Time su Čilić i Dodig ponovili svoj najbolji olimpijski rezultat ostvaren u Londonu 2012. kad su u četvrtfinalu poraženi od Španjolaca Davida Ferrera i Feliciana Lopeza. U Tokiju ih za plasman u polufinale čekaju Britanci Andy Murray i Joe Salisbury koji su sa 6-2, 7-6 (2) u drugom kolu nadigrali Nijemce Kevina Krawietza i Tima Puetza.

 

Utorak je bio loš dan za hrvatske jedriličare u klasi Laser Tončija Stipanovića i Elenu Vorobevu, koji nisu uspjeli obraniti jučerašnje visoke pozicije i pali su u redoslijedu.

Stipanović je sa 22. i 13. ulazom u cilj dviju današnjih regata pao s drugog na deseto mjesto i na taj način ugrozio šanse za medalju, pa čak i plov za medalje, u koji ulazi samo deset najboljih laseraša. No, šesti plov je odvozio odlično i četvrtim ulazom dohvatio sedmo mjesto (41 negativni bod) te je ostao u konkurenciji za plov za medalje, u koji ulazi samo deset najboljih laseraša.

U ukupnom redoslijedu vodi Cipranin Pavel Kontides (17 negativnih bodova), jedriličar koji većinu vremenu provodi trenirajući u Splitu. Sedam manje ima od drugoplasiranoga Finca Kaarla Taapera, dok je treći Australac Matt Wearn. 

Elena Vorobeva pala je sa šestog na deseto mjesto nakon šest od ukupno deset plovova Laser Radiala jer je u utorak imala 16. i 15. mjesto. Ruskinja s hrvatskim državljanstvom Vorobeva je na granici ulaska u borbu za medalje, ima 57 negativnih bodova, a vodi Dankinja Anne Marie Rindom s 22 boda.

Braća Mihovil i Šime Fantela započeli su Olimpijske igre četvrtim mjestom u prvom plovu klase 49er. Naši aduti odlično su jedrili po vjetru jačine desetak čvorova, odradili su premijerni plov na četvrtoj poziciji, dok su za danas previđene još dvije utrke otkazane zbog slabog vjetra.

 

Jedina hrvatski muška plivačka uzdanica u Tokiju, Nikola Miljenić, pobjednički je odradio kvalifikacijsku utrku na 100 metara slobodno, postavio i novi osobni rekord (42.25), ali ni to mu nije bilo dovoljno za prolazak u polufinale. Iz osam skupina u poluzavršnicu je prošlo 16 po vremenu najbržih plivača. Zauzeo je ukupno 28. mjesto. (hoo)