Ispis

Tokio, 26. srpnja 2021. - Taekwondašica Matea Jelić osvojila je zlatnu medalju u kategoriji do 67 kilograma na Olimpijskim igrama u Tokiju. U finalnom dvoboju bila je uspješnija od Britanke Lauren Williams sa 25-21.

U neizvjesnom finalu rezultat je na ulasku u posljednju minutu bio 13-13, no tada je Williams s dva udarca nogom u tijelo stigla do prednosti 17-13. Sve do 15 sekundi prije kraja bilo je 21-15 za Williams, a onda je Jelić s tri udarca nogom u glavu uspjela stići do preokreta i najvećeg uspjeha u povijesti hrvatskog taekwondoa.

- Obećala sam da se neću predati do zadnje sekunde, da neću iznevjeriti sve što sam radila s mojim trenerom i da neću iznevjeriti svoju obitelj i cijelu Hrvatsku. Izdržala sam do kraja. Zadnjih 14 sekundi ne mogu opisati, ja to nisam sama izvukla, ta snaga je došla od nečega većeg od mene. Svi ljudi koji su uz mene valjda su mi dali tu snagu. Jedva se čekam vratiti u Hrvatsku i proslaviti ovo zlato s dragim ljudima. Naravno, otići su s obitelji na odmor dva-tri dana, a onda sam opet u dvorani - izjavila je nova hrvatska olimpijska pobjednica.

U tokijskoj dvorani Makuhari Messe Jelić je prethodno i osigurala prvu medalju za Hrvatsku na Igrama u Tokiju, stigavši uvjerljivim nastupima do finala. Sa statusom prve nositeljice olimpijskog turnira 23-godišnja je Kninjanka u prvom kolu svladala Haićanku Lauren Lee sa 22-2, u četvrtfinalu Brazilku Milenu Titoneli sa 30-9, a u polufinalu Amerikanku Paige McPherson sa 15-4.

Do sada su olimpijske bronce u taekwondou osvojile Sandra Šarić i Martina Zubčić u Pekingu 2008. i Lucija Zaninović u Londonu 2012., a od Tokija 2020. hrvatski taekwondo ima i muško olimpijsko odličje - broncu Tonija Kanaeta.

 

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač čestitali su Matei Jelić i njezinu stručnom stožeru osvajanje zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju:

 

Draga Matea,

prvim hrvatskim odličjem na Igrama u Tokiju, i to zlatnoga sjaja, iznimno si razveselila sve poklonike sporta u domovini i iseljeništvu. Tvoj borbeni duh i ustrajnost do posljednjih sekundi finalne borbe mogu poslužiti svima nama kao primjer odlučnosti i nepopustljivosti prema željenim ili zacrtanim ciljevima. Osvojenom medaljom ispisala si povijest te u ime hrvatske olimpijske obitelji i osobno ime, čestitamo ti na naslovu prve hrvatske olimpijske pobjednice u taekwondou!