Zagreb, 25. srpnja 2021. - Iz zagrebačke Zračne luke Franjo Tuđman na debitantske olimpijske nastupe u Tokio otputovale su Anamaria Govorčinović i Vanesa Tot, prva kajakašica i prva kanuistica u povijesti koje će Hrvatsku predstavljati u ovom sportu na olimpijskim igrama.

 

Anamaria Govorčinović će se u Tokiju natjecati u sprintu na 200 m te na 500 m u kajaku jednosjedu (K-1), a posljednje pripreme je sa svojim trenerom Aleksandrom Kneževićem odradila na zagrebačkom Jarunu.

- Sve je odrađeno kako smo planirali, hvala Bogu bez ozljeda i sve je teklo prema planu. Cilj je odraditi najbolje svoje moguće pa ćemo vidjeti što će biti. Stvarno nema loše cure, i Mađarice, i Njemice, i Novozelanđanke i Francuskinje i stvarno će biti borba - izjavila je 24-godišnja Govorčinović.

Kanuistica Vanesa Tot prva je Brođanka koja će nastupiti na olimpijskim igrama, a u povijest će ući i kao jedna od prvih kanuistica koja će nastupiti u sprintaškoj utrci na 200 m (C-1), disciplini koja će doživjeti svoju premijeru na Igrama u Tokiju.

- Osjećam se spremnijom nego ikad, naime ova sezona mi je bila najuspješnija dosad. Na svim natjecanjima sam bila barem u jednom A finalu. Pripremala sam se u svom gradu, u Slavonskom Brodu, na Savi. Mislim da su pripreme dobro protekle, da smo odlično odradili prema planu kako je moj trener Igor Krajina zapisao. Nekako mi je želja, odnosno cilj, da budem među prvih 16, što znači u jednom od finala, A ili B. Ali, ako se to ne postigne, nećemo biti žalosni, vjerojatno imam ispred sebe još dvije ili tri olimpijade - izjavila je 22-godišnja Brođanka.

Anamaria Govorčinović će prvi nastup u kvalifikacijama na 200 m imati 2. kolovoza, a dva dana poslije, 4. kolovoza, svoj nastup na istoj dionici imati i Vanesa Tot. Istog dana će Govoričinović nastupiti i u utrci na 500 m.

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) poželio je na ispraćaju uspješne nastupe budućim olimpijkama. (hina/hoo))