Ispis

Tokio, 23. srpnja 2021. - Na Olimpijskom stadionu u Tokiju svečano su otvorene Olimpijske igre 2020., a da bi taj spektakl imao  punu svrhu i olimpijski epitet nedostajali su gledatelji na tribinama. Središnjim dijelom stadionskog travnjaka prodefilirali su predstavnici i predstavnice 205 država sudionica.

 

Hrvatska je u svečanom mimohodu bila 62., a tridesetak naših sportašica i sportaša u opremi sportskog brenda 4F predvodili su u zajedničkom nošenju nacionalne trobojnice zlatni olimpijci iz Rija - atletičarka Sandra Perković i strijelac Josip Glasnović. Brojni hrvatski sportaši i sportašice izostali su sa svečanosti otvaranja Igara zbog prvih olimpijskih nastupa već desetak sati kasnije. Među njima su bili i braća Sinković, ali i Snježana Pejčić koja tradicionalno na Igrama prva može doći do olimpijskog odličja. Takav dan je očekuje i sutra, kada će, prilično uzdrmana zbog bolesti trenera Sene Čusta, pokušati ponoviti pothvat iz Pekinga 2008., kada je "upucala" i brončano olimpijsko odličje. Prema informaciji naše liječničke službe, Čustino stanje je stabilno, i dalje je u bolničkom tretmanu te pod stalnom liječničkom pozornošću.

Brojnost našeg izaslanstva na otvaranju Igara bitno su pojačali vaterpolisti. Osim njih, u mimohodu su bile predstavnice i predstavnici juda, boksa, atletike, stolnog tenisa, streljaštva, tenisa, plivanja i gimnastike. Domaćin je objavio i službenu brojku nazočnih na svečanosti otvaranja Igara XXXII. olimpijade: oko 6000 sportaša i pratećeg osoblja, oko 900 ostalih sudionika Igara i počasnih gostiju te oko 3500 predstavnika medija.
 

Već sutra naši predstavnici će u osam sportova u borbu za odličja i što bolji sportski dojam na dosad najneobičnijim Olimpijskim igrama. Podsjetimo, među oko 11000 sportašica i sportaša iz 205 država svijeta hrvatske boje u Tokiju brani 59 uzdanica u 16 sportova. (hoo/vk)