Ispis

Tokio, 22. srpnja 2021. - Jedan od najvećih junaka Olimpijskih igara u Riju 2016. godine, srebrni hrvatski olimpijac Damir Martin, premijernim nastupom u kvalifikacijama veslačkih samaca u petak, 23. srpnja (u 9:10 po japanskom / 2:10 po hrvatskom vremenu) natjecateljski "otvara" Olimpijske igre u Tokiju za hrvatske sportašice i sportaše.

 

- Da, čim sam saznao da prvi od naših nastupam u Tokiju, obuzela me nekakva uzbuđenost, ali i odgovornost da moram ostaviti dobar dojam. Vjerujem da će tako i biti jer zadovoljan sam kako mi ide čamac. Pripreme su dobro odrađene, posebno one posljednje, na kojima sam odradio - ono što se zove - glazurom forme za Olimpijske igre. Staza je prilično zahtjevna jer ima na njoj valova uslijed bočnih udara vjetra, no prilagodit ću se. Mi smo snalažljivi i prilagodljivi svim uvjetima na stazi - poruka je dvostrukog srebrnog olimpijca Damira Martina uoči trećeg olimpijskog nastupa (prije Tokija London 2021. i Rio 2016.).

 

Igre će službeno biti otvorene desetak sati kasnije na troipolsatnoj svečanosti na Olimpijskom stadionu u Tokiju, a na samom otvaranju imat ćemo još jedan sjajan podsjetnik na najtrofejniji olimpijski nastup hrvatskih sportašica i sportaša - Rio 2016. Hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja nosit će Sandra Perković i Josip Glasnović, osvajači zlatnih odličja u atletici i streljaštvu. Za dovoljno veliku nacionalnu trobojnicu pobrinuo se hrvatski veleposlanik u Japanu Dražen Hrastić.

Spektaklu bez gledatelja na tribinama u petak od 20 sati (13 sati po hrvatskom vremenu) nazočit će predstavnici MOO-a i domaćina Igara (japansko državno vodstvo i gradsko poglavarstvo Tokija) te članovi MOO-a i predstavnici nacionalnih olimpijskih odbora. Osim njih, program otvaranja Igara i mimohod sudionika uživo će pratiti samo još akreditirani novinari te brojni redari i volonteri.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju nastupit će oko 11 000 sportašica i sportaša iz dvjestotinjak država svijeta, a natjecat će se na 339 događaja u 33 sporta. (hoo/vk)

 

RASPORED NASTUPA NAŠIH SPORTAŠA ZA PETAK, 23. SRPNJA 2021.

 

VESLANJE

2:10 (jap. 9:10)  m. samac, kvalifikacijske utrke / DAMIR MARTIN

13:00 (jap. 20:00) Svečanost otvaranja Olimpijskih igara / Olimpijski stadion u Tokiju