Ispis

Tokio, 29. travnja 2021. - Organizatori odgođenih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju 2020. potvrdili su da će se svi sportaši svakodnevno testirati na COVID-19 u sklopu protumjera protiv koronavirusa koji će biti na snazi ​tijekom održavanja Igara.

Organizacijski odbor Igara, Međunarodni olimpijski odbor (MOO) i Međunarodni paraolimpijski odbor (MPO) predstavili su drugu verziju priručnika za sportaše i dužnosnike (Playbook), u kojem se navode pravila kojih se sudionici na Igrama moraju pridržavati.

- Svakodnevno testiranje sline sportaša i svih onih koji su u neposrednoj blizini natjecatelja umanjit će rizik od neotkrivenih pozitivnih slučajeva koji bi mogli dovesti do širenja virusa - konstatirali su organizatori u zajedničkom priopćenju nakon sastanka predstavnika pet strana involviranih u projekt OI-ja i POI-ja 2020. Uz predstavnike gorespomenutog terceta, sastanku su nazočili izaslanici Japanske vlade i tokijskog Gradskog poglavarstva.

Pravila, objavljena u drugom izdanju priručnika, bitno su stroža od onih iz njegove prve verzije, u kojem je planirano testiranje sportaša najmanje jednom u četiri dana.

Njegovo objavljivanje dolazi usred porasta zabrinutosti za sudbinu Igara posljednjih tjedana, nakon naglog porasta broja zaraženih koronavirusom u Japanu i drugim državama, među kojima su posebno pogođeni Indija i Brazil.

Tokio je među japanskim prefekturama pod hitnim mjerama za borbu protiv skoka slučajeva koronavirusa, a trebale bi biti na snazi ​​do 11. svibnja.

Protivljenje japanske javnosti održavanju Olimpijskih igara, čije je otvaranje planirano za 23. srpnja, i dalje je u vrlo visokom postotku zbog globalne zdravstvene krize.

Prije nego što otputuju za Japan, svi sudionici Igara morat će proći dva COVID-19 testa u roku od 96 sati, dok će se službeno osoblje, treneri i predstavnici medija svakodnevno testirati tri dana nakon dolaska u zemlju domaćina.

Sportašima koji budu imali pozitivan nalaz testa bit će onemogućeno natjecanje na Igrama, kako je navedeno i u prvom priručniku iz veljače, a ponovno su upozoreni da bi nepoštivanje provedbe mjera moglo dovesti do oduzimanja akreditacije.

MOO je obećao da će osigurati da nitko ne bude isključen iz Igara zbog lažnog pozitivnog testa, odnosno u situaciji kada test pogrešno pokaže nazočnost virusa u ljudskom organizmu. (moo/hoo)