Ispis

Tokio, 25. ožujka 2021. - U četvrtak (25. ožujka) u japanskoj Fukushimi je započelo četveromjesečno putovanje olimpijske baklje kroz 47 prefektura zemlje domaćina Olimpijskih igara (23. srpnja - 8. kolovoza).

Metalnu baklju zlatne boje sa stiliziranim cvijetom trešnje na vrhu prve su  ponijele članice japanske ženske nogometne reprezentacije, svjetske prvakinje iz 2011. godine, a nakon njih nosit će je još oko 10.000 trkača.

Uoči tog događaja predsjednica Organizacijskog odbora OI i POI Tokio 2020. Seiko Hashimoto poručila je da će štafeta olimpijske baklje tijekom idućih 121 dana uistinu postati svjetlo nade. 

- Svim nositeljima baklje želim zahvaliti na strpljenju tijekom prošle godine. Nadam se da će uspjeti povezati misli i osjećaje svih nas, tako da ovaj čin postane izvor kolektivne snage našeg društva za prevladavanje teškoća - dodala je Hashimoto. 

Nakon odgađanja Igara, olimpijski plamen, tradicionalno zapaljen u grčkoj Olimpiji, proveo je rekordno puno vremena u zemlji domaćinu te je 11. ožujka izložen u Olimpijskom muzeju u Tokiju, a zatim u Društvenom centru Otsuchi (prefektura Iwate), u znak sjećanja na 10. obljetnicu velike prirodne katastrofe koja je pogodila Japan.

Zbog pandemije koronavirusa svečanost početka putovanja olimpijske baklje po Japanu održana je bez gledatelja, a brojnim poklonicima koji su je na ulicama željeli pozdraviti naloženo je pridržavanje propisanog odstojanja, kao i suzdržavanje od uporabe glasnica dok budu prolazili nositelji baklje. (moo/hoo/vk)