Ispis

Tokio, 20. ožujka 2021. - Za vrijeme Olimpijskih i Paraolimpijskih igara ovoga ljeta u Tokiju na tribinama (para)olimpijskih borilišta neće biti stranih gledatelja. Odluku da stranim gledateljima neće biti dopušten ulazak u Japan uoči i tijekom Igara, službeno je u subotu objavio Organizacijski odbor Tokio 2020.

 

Odluka je rezultat konzultativnog sastanka, na kojem su sudjelovali i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach te guverner Tokija Yuriko Koike. Novac za ulaznice za olimpijska i paraolimpijska natjecanja koje su već kupili strani gledatelji bit će uredno refundiran, a prema informaciji iz Oganizacijskog odbora Toko 2020, refundirat će se ukupno trošak kupnje 900.000 ulaznica, odnosno 600.000 ulaznica za Olimpijske i još 300.000 za Paraolimpijske igre. Ukupni iznos povrata novca nije objavljen.

 

Olimpijske igre, prošle godine odgođene zbog pandemije Covid-19, trebale bi se održati od 23. srpnja do 8. kolovoza, dok su Paraolimpijske igre planinirane od 24. kolovoza do 5. rujna. Ispitivanja javnog mišljenja potvrdila su protivljenje većine Japanaca dolasku stranih gledatelja na Igre s obzirom na porast oboljelih od koronavirusa u svijetu. (moo/hoo)