Ispis

Zagreb, 21. veljače 2021. - U dramatičnom raspletu olimpijskih kvalifikacija u Rotterdamu (Nizozemska) hrvatski vaterpolisti osigurali su odlazak na Olimpijske igre u Tokio (23. srpnja - 8. kolovoza). Nakon subotnjeg polufinalnog poraza u „ruletu“ peteraca od Crnogoraca, izabranici Ivice Tucka imali su dovoljne snage, umješnosti i sportske sreće za pobjedu nad Rusima (25-24) na isti, ali još dramatičniji način. Nakon 11-11 u četiri četvrtine utakmice, za tokijsku olimpijsku "vizu" trebalo im je 15 serija peteraca.

Hrvatska je tako postala posljednja, 12. reprezentacija s ostvarenim nastupom na OI u Tokiju. Prethodno su taj status osigurali: domaćin Japan, te Srbija, Italija, Španjolska, SAD, Australija, Južnoafrička Republika, Mađarska, Kazahstan, Crna Gora i Grčka.

Na OI-ju u Tokiju Hrvatska će u skupini B igrati protiv Srbije (braniteljica olimpijskog zlata i pobjednica Svjetske lige 2019.), Španjolske (svjetski doprvaci), Crne Gore (brončani s posljednjeg EP-a u Budimpešti), Australije (izbornik naš Elvis Fatović) te Kazahstana. U skupini A olimpijskog turnira su: Mađarska, Grčka, Italija, SAD, Japan i Južna Afrika.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop čestitali su vaterpolistima na izborenom nastupu na Olimpijskim igrama u Tokiju:

 

Dragi naši vaterpolisti,

velikim htijenjem i srčanošću, uz sportsku sreću koja poslovično prati hrabre, izborili ste olimpijsku „vizu“ za Tokio, kao prva hrvatska momčad iz kolektivnih sportova. Neka vas takva borbenost i momčadski duh prati i u nastupima na Igrama u Tokiju. Svim igračima, izborniku Tucku i stručnom stožeru, kao i Hrvatskom vaterpolskom savezu, od srca čestitamo u osobno ime i u ime cjelokupne hrvatske olimpijske obitelji!