Ispis

Tokio, 18. veljače 2021. - Proslavljena japanska olimpijka Seiko Hashimoto imenovana je novom predsjednicom Organizacijskog odbora OI-ja i POI-ja Tokio 2020. Prije preuzimanja ove zahtjevne dužnosti, Hashimoto je podnijela ostavku na mjesto ministrice u japanskoj vladi. Hashimoto iza sebe ima dugu sportsku karijeru, sudjelovala je na sedam olimpijskih igara između 1984. i 1996. godine - na četirima ljetnim kao natjecateljica u biciklizmu, i na trima zimskim. Na ZOI 1992. u Albertvilleu osvojila je brončanu medalju u brzom klizanju.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) toplo je pozdravio odluku Izvršnog odbora Tokija 2020. o imenovanju sedmerostruke olimpijke Seiko Hashimoto novom predsjednicom Organizacijskog odbora Tokija 2020. Do danas je bila ministrica za Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju, ministrica zadužena za jačanje uloge žena i državna ministrica za ravnopravnost spolova u tamošnjoj vladi.

Predsjednik MOO-a Thomas Bach čestitao je novoizabranoj prvoj dužnosnici organizacije tokijskih Igara, želeći joj uspješno planiranje i provedbu svih potrebnih protupandemijskih mjera (COVID-19) u posljednjim mjesecima priprema.

- Iskrene čestitke upućujem olimpijskoj kolegici Seiko Hashimoto na imenovanju predsjednicom Organizacijskog odbora Tokio 2020. Ona je savršen izbor za ovu poziciju zbog velikog olimpijskog iskustva, osvojene medalje i sudjelovanja u sedam izdanja ljetnih i zimskih Igara, predvodeći u više navrata i japansko izaslanstvo na Igrama. Hashimoto se može osloniti na svoje bogato političko iskustvo, s pozicije ministrice i mnogih drugih političkih dužnosti. To će joj pomoći u organizaciji sigurnih i uspješnih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara Tokio 2020. u partnerstvu Organizacijskog odbora, japanske vlade, tokijskog Gradskog poglavarstva i MOO-a - kazao je Bach, dodavši kako je imenovanjem žene na tu dužnost, kao nasljednice Yoshira Morija, poslan važan signal u vezi s ravnopravnošću spolova.

MOO ostaje posvećen kao i dosad sigurnom i uspješnom priređivanju Olimpijskih i Paraolimpijskih igara Tokio 2020. U tome ga jača nepokolebljiva predanost japanske vlade, gradskih vlasti Tokija, Japanskog olimpijskog odbora i samog Organizacijskog odbora Igara. (moo/hoo/vk)