Lausanne, 12. veljače 2021. - Ubrzo nakon što je objavljeno da je predsjednik Organizacijskog odbora Olimpijskih i Paraolimpijskih igara Tokio 2020. Yoshiro Mori podnio ostavku na spomenutu dužnost, priopćenjem se oglasio i Međunarodni olimpijski odbor (MOO):

 

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) prima na znanje odluku predsjednika Morija o odstupanju s mjesta predsjednika Organizacijskog odbora Olimpijskih i Paraolimpijskih igara Tokio 2020.

Predsjednik MOO-a Thomas Bach s tim u vezi je izjavio:

- MOO u potpunosti poštuje odluku predsjednika Morija o odstupanju s dužnosti i razumije njegove razloge za to. Istodobno, želimo mu zahvaliti na višegodišnjem izvanrednom doprinosu u organizaciji odgođenih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara Tokio 2020. Među svojim brojnim postignućima, predsjednik Mori je pomogao da Tokio postane najbolje pripremljen olimpijski grad ikada. S njegovim nasljednikom MOO će nastaviti usko surađivati na priređivanju sigurnih Olimpijskih igara u Tokiju ove godine.

John Coates, predsjedavajući MOO-ova Koordinacijskog povjerenstva za Igre u Tokiju, također je zahvalio Moriju: - Tijekom svih osam godina zajedničkog rada, predsjednik Mori bio je odvažan i učinkovit predvodnik. U svakom trenutku moglo se osloniti na njega i vjerovati da će pronaći rješenja, čak i u najtežim okolnostima pandemije COVID-19. Suradnja s predsjednikom Morijem bila je izvanredna. Zahvaljujem mu na iskazanoj podršci i predanosti.

Ko i do sada, MOO ostaje posvećen sigurnom i uspješnom izvođenju Olimpijskih i Paraolimpijskih igara Tokio 2020. U tome nas jača nepokolebljiva predanost japanske državne i tokijske gradske vlasti te Japanskog olimpijskog odbora i Organizacijskog odbora OI-ja i POI-ja.

MOO ohrabruje činjenica da će izvršni direktor Toshiro Muto osigurati kontinuitet u organizaciji i izvođenju ovih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara Tokio 2020., a obaviješteni smo i pozdravljamo činjenicu da će Organizacijski odbor ubrzo pokrenuti postupak izbora novog predsjednika Organizacijskog odbora Igara u Tokiju.

 

Nekadašnji japanski premijer, 83-ogodišnji Yoshiro Mori, izazvao je burne reakcije svjetske javnosti neprimjerenim komentarima na račun suprotnog spola, poput onoga da "žene previše govore". Unatoč isprici, bio je primoran dati ostavku na dužnost predsjednika Organizacijskog odbora tokijskih Igara, pet i pol mjeseci uoči novog termina za njihovo održavanje (23. srpnja - 8. kolovoza 2021.). Kao mogući nasljednik na dužnosti prvog čovjeka organizacije (P)OI-ja spominjan je načelnik tokijskog Olimpijskoga sela Saburo Kawabuchi. (moo/hoo/vk)