Ispis

Zagreb, 11. veljače 2021. - Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša priredio je u prostorijama nacionalne olimpijske udruge prijam za najiskusnijeg aktivnog hrvatskog veleposlanika dr. Dragu Štambuka. Iako je trenutačno veleposlanik u Iranu, dr. Štambuk je u veleposlaničkom djelovanju od 2005. do 2010. ostavio neizbrisiv trag u Japanu, a u gradiću Tokamachiju realizirana je i njegova ideja o simboličkoj vezi dvaju naroda - Kuća japansko-hrvatskog prijateljstva. 

 

Budući da je održavanje Olimpijskih igara u Tokiju sve izvjesnije, a sportska suradnja s domaćinom uoči Igara uglavnom poznata (aklimatizacija naših olimpijaca iz nekoliko sportova upravo u Tokamachiju), razgovaralo se o mogućnostima drugih oblika suradnje. Jedna od njih je i književna, a dr. Štambuk, kao etablirani pjesnik, i njegov pratitelj na ovom sastanku  - tajnik Društva hrvatskih književnika Marko Gregur, s velikim su zadovoljstvom prihvatili Matešin prijedlog o organiziranju večeri haiku poezije u Zagrebu, potom i u Tokamachiju. Tome bi trebao prethoditi i nagradni natječaj s haiku pjesmama tematski povezanim s tokijskim Igrama, a priredili bi ga HOO i Društvo hrvatskih književnika. 

U pratnji predsjednika Mateše sastanku je nazočila voditeljica HOO-ova Odjela za međunarodnu suradnju Ljiljana Ujlaki Šubić. Naravno, sve dogovoreno na ovom sastanku teško će biti realizirano u aktualnoj pandemijskoj situaciji, ali izražena je nada da nam dolaze bolji dani. (hoo/vk)