Ispis

Lausanne, 3. veljače 2021. - Odlučnost da skupa s japanskim domaćinima priredi Olimpijske igre ovoga ljeta u Tokiju Međunarodni olimpijski odbor (MOO) potvrdio je i objavom priručnika s uputama o ponašanju u uvjetima strogih protupandemijskih mjera.

Za sve sudionike obvezujuće će biti nošenje zaštitnih maski (osim prilikom objedovanja ili spavanja), stalno testiranje na Covid-19 u predviđenoj dinamici, svođenje fizičkih kontakata na što manju mjeru te praćenje događaja povezanih s pandemijom posredstvom mobilne aplikacije. U svemu tome, bit će poželjno izbjegavanje svih većih skupova, kao i prijevoz tokijskim javnim prijevozom.  

Prvi od četiri MOO-ova Vodiča za sigurne i uspješne Igre namijenjen je međunarodnim sportskim udrugama, čiji su sportovi zastupljeni u programu tokijskih Igara, ostala tri namijenjena su sportašima i sportašicama, tehničkom osoblju i predstavnicima medija. Za sve akreditirane predstavnike medija za 10. veljače 2021. najavljen je „online briefing“ s informacijama i tehničkim dokumentima te podacima o svim mjerama primjenjivim u svrhu održavanja sigurnih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara.

U MOO-ovu priopćenju od srijede (3. veljače) stoji da će priručnici za sigurne i uspješne OI sadržavati sve potrebne naputke za pojedine skupine sudionika, a kojih će se morati pridržavati prije, za vrijeme i poslije tog događaja, drugim riječima - od ulaska do izlaska iz Japana.

Unatoč objavi priručnika, iz MOO-a su najavili njihovu prilagodbu novonastaloj situaciji sve do samih Igara. Pravila i mjere iz priručnika odnosit će se na sve sudionike OI-ja (23. srpnja - 8. kolovoza) te na sudionike Paraolimpijskih igara (24. kolovoza - 5. rujna).  

Prvi priručnik, namijenjen međunarodnim sportskim udrugama, može se u engleskom izvorniku pročitati u dolje objavljenom dokumentu ili preuzeti na službenoj stranici MOO-a www.olympic.org gdje će uskoro biti moguće preuzeti i preostala tri priručnika. (moo/hoo)

 

Vodič za sigurne i uspješne igre - Međunarodne sportske federacije