Ispis

Tokio, 4. studenoga 2020. - Nakon što se sredinom ožujka ove godine iz drevne grčke Olimpije zaputio prema Japanu, te stigao u Tokio samo četiri dana uoči jednogodišnje odgode Igara (24. ožujka 2020.), olimpijski plamen napokon je započeo putovanje po zemlji domaćinu ljetnih Igara XXXII. olimpijade, planiranih u novom terminu od 23. srpnja do 8. kolovoza 2021. godine.

 

Olimpijska i paraolimpijska baklja iznešene su iz japanskog Olimpijskog muzeja, u kojem su mjesecima bile izložbeni eksponati, i započetak će na svom putovanju zaokupiti pozornost stanovnika 72 grada u 14 japanskih prefektura, gdje će također biti u kratkoj izložbenoj postavci. Prvo odredište bit će im Ishikawa 7. studenoga.

Ukoliko dopuste zdravstveno-sigurnosni uvjeti, baklja bi se od 25. ožujka 2021. godine trebala štafetno prenositi kroz cijelu državu (svih 47 prefektura s više od 850 gradova). Prefektura Fukushima, stradala 2011. godine u nuklearnoj katastrofi, izazvanoj jakim potresom i tsunamijem, već ranije je određena kao mjesto simboličnog starta štafetnog putovanja olimpijskog plamena za Igre u Tokiju. (moo/hoo/vk)