Zagreb, 26. ožujka 2021. - Trofejna hrvatska judašica Lara Cvjetko gostovala je na Sportskom učilištu PESG u Zagrebu, na kojem je polaznicima te obrazovne ustanove govorila o vlastitim iskustvima usklađivanja sportske karijere i obrazovanja.

Tijekom desetogodišnjeg bavljenja judom, europska kadetska prvakinja (do 57 kg) iz 2017. te europska mlađeseniorska prvakinja (do 70 kg) iz studenoga prošle godine s odličnim je završila srednjoškolsko obrazovanje u zagrebačkoj 15. gimnaziji (poznatijoj kao "matematička gimnazija" ili MIOC). Budući da ta škola nema predviđen program za učenike-sportaše, bila je prisiljena sama usklađivati dvojake obveze te graditi povjerenje prema profesorima. Uspješno je svladala sve obrazovne izazove, uključujući i državnu maturu, a kroz to vrijeme ostvarila je i vrhunske rezultate u judu. 

Neki od postulata koje je primjenjivala (i primjenjuje) Lara Cvjetko uistinu mogu poslužiti kao putokaz učenicima i studentima s aktivnom sportskom karijerom: "Škola je uvijek ulaganje u budućnost", "Lakše je popraviti lošu ocjenu nego narušen odnos s profesorima", "Upornost je važnija od talenta", "U sportu nema prečaca"...

Danas je 19-ogodišnja Samoborka uspješna studentica Fakulteta za elektroniku i računarstvo u Zagrebu, a osim ambicije za završetkom studija, najveća joj je želja ostvariti preko juda - "olimpijski san". Tko u to uopće može posumnjati - Olimpijske igre u Parizu 2024. njezina su velika prilika. 

Iznimno korisnom motivacijskom predavanju mlade judašice, kojeg je moderirala ravnateljica Sportskog učilišta PESG Sanda Gale, nazočile su i dopredsjednice Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Morana Paliković Gruden i Sanda Čorak (ujedno i predsjednica Hrvatskog judo saveza), ravnatelj Odjela za istraživanje i unaprjeđenje razvojnih programa HOO-a Neven Šavora te promoćnik pročelnika za sport i mlade Goran Petrović kao predstavnik Grada Zagreba. (hoo/vk)