Ispis
Stipe Perišić, Katarina Milković, Zlatko Mateša, Sanda Gale i Tomislav Krističević (foto: HOO)

Zagreb, 8. rujna 2020. - Sukladno aktualnim epidemiološkim mjerama, u dvorištu ispred Športske gimnazije u Zagrebu održan je skup, na kojem je Hrvatski olimpijski odbor (HOO) sklopio sporazum o suradnji na području sporta i obrazovanja s domaćinom - Športskom gimnazijom te još jednim dugovječnim partnerom - Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. No, kako bi se dodatno ojačala suradnja s obrazovnim ustanovama koje pohađaju kategorizirani sportaši i korisnici razvojnih programa HOO-a, ravnatelj Odjela za istraživanje i unaprjeđenje razvojnih programa HOO-a Neven Šavora ovom je prigodom predvidio i potpisivanje sporazuma o suradnji s Privatnom ekonomskom školom i športskom gimnazijom iz Zagreba.

Potpisnici su istaknuli naslonjenost krovne sportske i spomenutih obrazovnih institucija jednih na druge te važnost međusobne suradnje u raznim segmentima, kako bi ponajprije sportaši-učenici, ali i oni odveć etablirani sa studentskim statusom, mogli što uspješnije uskladiti sportske i školsko-fakultetske obveze. Tu se najčešće podrazumijeva fleksibilnost obrazovnih ustanova prema izostancima sportaša zbog putovanja na pripreme ili natjecanja, ali, primjerice, i na njihove prilagodbe u modelu online nastave tijekom aktualne koronavirusne pandemije. Tropartnerski sporazum potpisali su predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, ravnatelj Športske gimnazije Stipe Perišić i dekan Kineziološkog fakulteta Tomislav Krističević, u nazočnosti zamjenice pročelnika Gradskog ureda za odgoj i obrazovanje Katarine Milković, ujedno i izaslanice gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Potom su Zlatko Mateša i ravnateljica Privatne ekonomske škole i športske gimnazije Sanda Gale stavili autograme na sporazum o suradnji, kojim se i u ovoj privatnoj obrazovnoj ustanovi omogućava stjecanje srednjoškolskog obrazovanja sportašima iz HOO-ova sustava, uz osiguranje povoljnih uvjeta u obrazovanju i uspješnog usklađenja obveza u školi i sportu. Oba sporazuma sklopljena su na razdoblje od četiri godine.

O uspješnosti paralelnog obrazovanja i vrhunske sportske karijere svojim je primjerom svjedočio dvostruki srebrni olimpijac Damir Martin, bivši učenik Športske gimnazije i uspješan student Kineziološkog fakulteta, trenutačno i dopredsjednik HOO-a. (hoo/vk)