Zagreb, 8. lipnja 2020. - U središnjim prostorijama Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) održana je 2. sjednica HOO-ove Komisije za dual karijeru u sportu, na kojoj je kompletiran i njezin sastav. Nakon što je odlukom Vijeća HOO-a prihvaćen prijedlog o uvrštenju u članstvo Komisije predstavnika tvrtke Adecco Hrvatska (hrvatska podružnica partnerske tvrtke MOO-a), kao članica je potvrđena Martina Špiljak.

Od veljače, kada je održana osnivačka sjednica Komisije, njezini članovi proveli su brojne aktivnosti, unatoč pandemiji COVID-19. Vrlo intenzivne bile su one na relaciji prema Sveučilištu u Zagrebu, s čijim je predstavnicima održan i konzultativni sastanak. Putem elektroničke pošte još uvijek traje konzultacija o praćenju primjene Pravilnika Rektorskog zbora u postupku reakreditacije visokih učilišta u RH. Članovi Komisije informirali su i o brojnim projektima dual karijere, koji predstoje ili u koje je i Hrvatska uključena, poput Erasmusova We Care projekta, koji ima za finalni cilj osnivanje nacionalnih centara za dual karijeru. Vrijedan je i projekt Dual career: Athletes as Sport Managers, također iz programa Erasmus+: Sport, najvećeg programa EU za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport, a u njemu sudjeluje i partner HOO-a - Zagrebačka škola za ekonomiju i menadžment (ZŠEM). U projektu Komisija sportaša - Olimpijska solidarnost istaknuta je mogućnost dobivanja jednokratne pomoći iz sredstava Olimpijske solidarnosti MOO-a za jače aktiviranja članova Komisije u njezinim aktivnostima. 

Raspravljalo se i o prijedlozima aktivnosti za unaprjeđenje sustava podrške sportašima u srednjoškolskom i visokoškolskom obrazovanju te konstatirano da su pravo na prilagođen proces izobrazbe sportaša najbolje ostvarili polaznici Sveučilišta u Dubrovniku. Iniciran je prijedlog da se uskoro izađe i s inovacijama za poboljšanje statusa učenika-sportaša.

Jednoglasnom odlukom nazočnih 15 od ukupno 17 članova prihvaćen je Poslovnik o radu Komisije za dual karijeru HOO-a, kao i odluka o otvaranju službene e-mail adrese: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. koja će biti na usluzi svima zainteresiranima za konzultacije ili rješavanje problema iz područja dual karijere sportašica i sportaša. (hoo/vk)