Zagreb, 18. listopada 2017. - Iznimno vrijedan i koristan priručnik za trenere "Psihološka znanja i alati u sportskoj praksi", skupine autora Borisa Balenta, Ane Kobilšek i Hrvoja Šašeka, predstavljen je u ispunjenoj kino dvorani Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu.


Svako od trinaest poglavlja priručnika sadrži teorijski okvir, praktični aspekt, mnoštvo vježbi i tehnika, te popis stručne literature za one koji žele proširiti svoje znanje iz psihologije sporta. Osim toga priručnik je skladno dopunjen citatima i zapažanjima koje su dali vrhunski zagrebački i hrvatski sportaši, s kojima su u sklopu rada na knjizi rađeni opširni intervjui. Njihova fascinantna sportska, ali i životna iskustva, neka po prvi puta navedena upravo u ovoj knjizi, predstavljaju posebnu vrijednost čitavog projekta. Autori knjige zahvalili su sportašima koji su svojim iskustvima, prezentiranima u knjizi, pripomogli njezinu uspjehu.


- Ova knjiga je šira od priručnika za trenere, ona ne nudi rješenje za idealizirani život nego za život s problemima, iz kojih ćemo izaći jači. Knjiga je poklon trenerima koji po 30 vikenda u godini provode sa sportašima, među kojima su i naša djeca - izjavio je izvršni urednik Miroslav Hrženjak.
Autori knjige, uz pomoć četrnaest psihologa-suradnika iz svih područja psihologije, od kojih su neki najeminentniji sportski psiholozi na svijetu - primjerice Juri Hanin, Matej Tušak, Cengiz Karagözoğlu - uspjeli su vrlo opširnu i složenu građu sportske psihologije sažeti u logično poredana i razumljiva poglavlja, zbog čega ovaj priručnik predstavlja jedinstvenu znanstvenu i popularnu sintezu na svojem području.

Promociji knjige nazočilii su brojni zagrebački i hrvatski treneri, bivši i aktualni sportaši (predvođeni zlatnim olimpijcem Josipom Glasnovićem), dužnosnici sporta i društveni uglednici (gradonačenik Milan Bandić sa suradnicima, predstavnici HOO-a, SDUŠ-a, SSGZ-a…).
- Rijetko imamo priliku predstaviti alate koji pomažu trenerima u radu. Znamo da je njihov posao vrlo zahtjevan i da su im često potrebna znanja iz različitih znanstvenih disciplina. Treneri su tu da pomognu sportašima u svim segmentima i zato moraju imati barem bazična znanja iz psihologije. U tome će im od velike pomoći biti ovaj priručnik - poruka je dopredsjednice Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Sande Čorak na predstavljanju knjige. (hoo/hina)