Zagreb, 30. listopada 2016. – Međunarodni seminar „Za karijeru i nakon sportske karijere“ okupio je 28. i 29. listopada u hotelu Panorama Zagreb članove komisija sportaša nacionalnih olimpijskih odbora mediteranskih zemalja te predstavnike nacionalnih olimpijskih odbora i drugih organizacija kojima je u fokusu dvojna karijera sportaša. Seminar je organizirao Hrvatski olimpijski odbor (HOO) u suradnji s Međunarodnim odborom mediteranskih igara (ICMG) za sudionike s Cipra, Malte, iz Sirije, Italije, Litve, Srbije, Albanije, Makedonije, Austrije, Kosova, Njemačke, Finske i Hrvatske.


Nakon što su se prvog dana seminara problema i mogućnosti dvojne karijere sportaša u svojim izlaganjima dotakli Laura Capranica, profesorica na Sveučilištu u Rimu i predsjednica Europske mreže sportaša i studenata (EAS), zatim Bojan Poljičak, direktor tvrtke Adecco u Hrvatskoj te Claudia Bokel, osvajačica olimpijskog srebra u mačevanju i bivša predsjednica Komisije sportaša Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), drugi je dan održan Forum za sportaše koji je vodila bivša hrvatska skijašica Ana Jelušić, danas voditeljica projekta za odnose sa sportašima pri MOO-u. Kroz raspravu je zaključeno kako je potrebno definirati zakonske regulative kojima će se u obrazovnom sustavu osigurati fleksibilnost obrazovanja sportaša i potrebna podrška, ali isto tako je važno sportaše promicati ne samo kroz njihove rezultata, već i kroz kompetencije, iskustva i vještine koje oni usvajaju tijekom sportske karijere, a koje su ključne na tržištu rada. Sudionici su se složili i da je potrebno osvijestiti sportaše, roditelje i trenere o važnosti planiranja obrazovanja i karijere nakon sportske karijere. Veliku ulogu u svim tim aktivnostima trebale bi imati komisije sportaša nacionalnih olimpijskih odbora i nacionalnih sportskih saveza te klubovi olimpijaca. Predloženo je i da se članovi komisija sportaša i klubova olimpijaca educiraju ne samo o nadležnostima i mogućnostima djelovanja na području dvojne karijere nego i o sustavu olimpijskog pokreta, suradnji vladinih i nevladinih tijela te projektima Međunarodnog olimpijskog odbora.


U sklopu Seminara, koordinatorice projekta „Sportaši i obrazovanje“, Romana Caput-Jogunica i Biserka Vrbek, predstavile su rezultate tog četverogodišnjeg projekta započetog 2012. godine. Za istaknuti su izrada Nacionalnog programa razvoja sportske karijere i karijere nakon sportske karijere 2014.- 2020. prema smjernicama Europske komisije, potpisivanje sporazuma između HOO-a i Rektorskog zbora Republike Hrvatske 2015. godine te izradu nacrta Pravilnika o studiranju studenata sportaša na visokim učilištima Republike Hrvatske 2016. godine. Uz potporu programa Europskih olimpijskih odbora provedeni su promocijski dani „Karijera nakon sportske karijere“ u Rijeci, Splitu, Dubrovniku, Zagrebu i Osijeku te je izdan priručnik za bivše, aktivne i buduće sportaše „Za karijeru i nakon sportske karijere“. (hoo/msč)

 

Otvoren međunarodni seminar o dvojnoj karijeri

Priručnik za bivše, sadašnje i buduće sportaše "Za karijeru i nakon sportske karijere"