Zagreb, 28. listopada 2016. - U hotelu Panorama Zagreb otvoren je danas, 28. listopada dvodnevni međunarodni seminar pod nazivom „Za karijeru i nakon sportske karijere“ koji je okupio predstavnike iz trinaest zemalja. Organizatori su Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i Međunarodni odbor mediteranskih igara (ICMG).

Sudionici, kojima je u ime HOO-a dobrodošlicu poželjela dopredsjednica Sanda Čorak, članovi su komisija sportaša nacionalnih olimpijskih odbora mediteranskih zemalja te predstavnici nacionalnih olimpijskih odbora i drugih organizacija kojima je u fokusu dvojna karijera sportaša.

 

Laura Capranica, profesorica na Sveučilištu u Rimu i predsjednica Europske mreže sportaša i studenata (EAS) u svom je izlaganju podsjetila kako je jedan od objektivnih problema vrhunskih sportaša kada se odluče za obrazovanje pored sportske karijere, nedostatak vremena. No, smatra kako sportaši imaju pravo na obrazovanje bez da odustanu od sporta. Osvrnula se na Smjernice Europske unije o dvojnoj karijeri koje su zamišljene kao poticaj zemljama članicama u donošenju vlastitih smjernica te kao podloga za podizanje svijesti o važnosti dvojne karijere. One bi trebale senzibilizirati vlade, sportske organizacije, obrazovne institucije te poslodavce kako bi se stvorilo odgovarajuće okruženje za dvojnu karijeru sportaša, uključujući pravne i financijske okvire. Profesorica Capranica naglasila je kako u svim zemljama Europske unije trenutno obitelj, treneri i menadžeri igraju najvažniju ulogu u razvoju dvojne karijere nekog sportaša, što je potrebno sustavno promijeniti.

 

O jedanaestogodišnjoj suradnji tvrtke Adecco i Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) govorio je direktor te tvrtke u Hrvatskoj Bojan Poljičak. Adecco se još 1999. godine počeo angažirati na području izobrazbe i zapošljavanja sportaša, a suradnju s MOO-om službeno je započeo 2005. godine. Od tada je ova vodeća svjetska agencija za zapošljavanje kroz razne svoje programe doprela do 30.000 sportaša u 185 zemalja. Iako suradnja s HOO-om nije formalizirana ugovorom, Adecco i u Hrvatskoj uspješno surađuje sa sportašima i pomaže im u razvoju dvojne karijere. Tako se nedavno, zahvaljujući odgovarajućem obrazovanju, olimpijka Marcela Marić zaposlila uz posredovanje Adecca.

 

Claudia Bokel, osvajačica olimpijskog srebra u mačevanju i bivša predsjednica Komisije sportaša Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) jedna je od sportaša koji su, pored vrhunske sportske karijere uspjeli ostvariti isto tako uspješnu profesionalnu. Završila je studij kemije i radila za jednu veliku njemačku farmaceutsku tvrtku u kojoj su podržavali njezinu sportsku karijeru. U međuvremenu je postala zaposlenica tvrtke Adecco. Na seminaru je govorila o raznim inicijativama MOO-a kojima se želi pomoći sportašima u razvoju dvojne karijere, a tu posebno treba istaknuti internetske platforme Olympic Athletes' Hub i Athlete Learning Gateway.

 

Seminar traje do sutra, kada su na rasporedu predstavljanje rezultata četverogodišnjeg projekta „Sportaši i obrazovanje“ te Forum za sportaše, koji će voditi Ana Jelušić, voditeljica projekta za odnose sa sportašima pri MOO-u. (hoo/msč)