ZAGREB, 16. prosinca 2013. - U Sportskoj gimnaziji u Zagrebu održan je u četvrtak 12. prosinca 2013. četvrti promocijski dan Karijera nakon sportske karijere. Hrvatski olimpijski odbor (HOO) od 2013. provodi četverogodišnji projekt "Sportaši i obrazovanje" u suradnji s nacionalnim sportskim savezima, županijskim sportskim zajednicama, Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, Nacionalnim vijećem za sport, Rektorskim zborom visokih učilišta, Komisijom sportaša HOO-a, Hrvatskom olimpijskom akademijom, Hrvatskim klubom olimpijaca i Sportskom televizijom. Cilj promocijskih dana "Karijera nakon sportske karijere" je podizanje svijesti šire javnosti o važnosti obrazovanja mladih sportaša, uključujući i sportaše s invaliditetom.

ZAGREB, 16. prosinca 2013. - U Sportskoj gimnaziji u Zagrebu održan je u četvrtak 12. prosinca 2013. četvrti promocijski dan Karijera nakon sportske karijere. Hrvatski olimpijski odbor (HOO) od 2013. provodi četverogodišnji projekt „Sportaši i obrazovanje“ u suradnji s nacionalnim sportskim savezima, županijskim sportskim zajednicama, Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, Nacionalnim vijećem za sport, Rektorskim zborom visokih učilišta, Komisijom sportaša HOO-a, Hrvatskom olimpijskom akademijom, Hrvatskim klubom olimpijaca i Sportskom televizijom. Cilj promocijskih dana „Karijera nakon sportske karijere“ je podizanje svijesti šire javnosti o važnosti obrazovanja mladih sportaša, uključujući i sportaše s invaliditetom.

Nakon Rijeke, Splita i Dubrovnika u kojima su organizatori bile zajednice sportova, u Zagrebu je organizaciju preuzela Sportska gimnazija, jedina srednjoškolska ustanova koja osigurava posebne uvjete i podršku mladim sportašima. U filmu koji je snimila Sportska gimnazija mnogi su poznati sportaši, bivši i sadašnji učenici, ali i treneri istaknuli značaj posebnih uvjeta koje osigurava ova škola te tako omogućava lakše usklađivanja obveza u sportu i školovanju sportaša.

Analizu stanja vezano za trenerski poziv i usavršavanje, odnosno nedostatak kvalificiranog stručnog kadra u sportu predstavili su Mladen Budinščak ispred Zajednice sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije i Goran Romić iz Zagrebačkog sportskog saveza. Marija Halić predstavila je trenutnu situaciju, potrebe i mjere koje provodi Zavod za zapošljavanje. Posebno je istaknula mnogobrojne generičke kompetencije sportaša poput samodiscipline, odgovornosti, radnih navika, timskog rada i upornosti, a koje su danas tražene pri zapošljavanju.

U panel diskusiji sudjelovali su bivši i aktivni sportaši Mihovil Španja (plivanje), Pavao Jozić (stolni tenis), Ana Brnas Malenica (tenis), Mirna Rajle Brođanac (veslanje) i Ana Lenart (karate). Istaknuli su osobna iskustva tijekom sportskih karijera, važnost obrazovanja i veće mogućnosti nakon završetka sportske karijere kao i usporedbu obrazovanja i statusa sportaša u američkim obrazovnim ustanovama u odnosu na hrvatska.

Dobre primjere prakse u visokoškolskom obrazovanju predstavili su Drena Trkulja-Petković iz Studijskog centra za izobrazbu trenera, Dalibor Kiseljak sa Zdravstvenog veleučilišta, Marija Perić sa Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta, Franjo Arapović i Andrej Rubeša s Visoke poslovne škole Libertas te Marina Gregorić i Vedran Šmitlehner s Visoke škole za ekonomiju i poduzetništvo i upravljanje N.Š.Zrinski.

Koordinatorica projekta Romana Caput-Jogunica i pomoćnica glavnog tajnika HOO-a Biserka Vrbek predstavile su osnovne smjernice projekta Sportaši i obrazovanje za razdoblje 2012. do 2016. te zakonsku regulativu o dual karijeri sportaša.

Promocijskom danu nazočili su i sportaši Josip Pavić, predsjednik Komisije sportaša HOO-a, Ištvan Varga, član iste Komisije te Domagoj i Valentina Pereglin.