SPLIT/DUBROVNIK, 18. listopada 2013. - Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i Zajednica sportskih saveza i udruga Splitsko-dalmatinske županije te Zajednice sportova Dubrovačko-neretvanske županije održali su 17. listopada 2013. u Splitu a 18. listopada u Dubrovniku promocijski dan "Karijera nakon sportske karijere".

SPLIT/DUBROVNIK, 18. listopada 2013. - Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i Zajednica sportskih saveza i udruga Splitsko-dalmatinske županije te Zajednice sportova Dubrovačko-neretvanske županije održali su 17. listopada 2013. u Splitu a 18. listopada u Dubrovniku promocijski dan „Karijera nakon sportske karijere“.

U Splitu je u suradnji sa Splitskim sportskim savezom, Kineziološkim fakultetom u Splitu i Visokom školom za sportski menadžment „Aspira“ u dvorani Gripe prikazan prigodni film u kojem Dejan Savičević, Branko Cikatić i Goran Milović opisuju osobni put u svojoj karijeri i govore o tome tko im je pružao podršku te o problemima s kojima su se susretali, osobito tijekom srednjoškolskog obrazovanja, posebno ističući važnost dobre organizacije i samodiscipline sportaša koja ima ključnu ulogu u dual karijeri. Studijske programe Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu predstavio je Dražen Čular, a studij i posebne uvjete koje imaju sportaši na studiju Visoke škole za sportski menadžment Alen Jerkunica. Tina Erceg, Lucija Zaninović i Petar Metličić upoznali su sudionike promocijskog dana sa svojim dual karijerama i istaknuli važnost obrazovanja ali i potrebu sustavnog rješavanja uvjeta koji će pridonijeti lakšem usklađivanju obveza. Tina i Lucija naišli su za vrijeme školovanja na razumijevanje nastavnika, a Petar Metličić naglasio je značaj pripreme sportaša i stručne pomoći u planiranju sportske karijere, osobito profesionalnim sportašima koji su prekinuli obrazovanje zbog obveza u sportu i odlaska u inozemstvo. Melani Turković (rođ. Lušić), sportašica s invaliditetom, iznijela je svoja iskustva s problemom usklađivanja obveza u školi i sportu. Ivo-Goran Munivrana, član Vijeća HOO-a, predstavio je analizu istraživanja na 73 vrhunska splitska sportaša o obrazovnom statusu i zapošljavanju u razdoblju od 1992. do danas. Pokazalo se da ih najviše ima završenu srednju stručnu spremu (42 posto), dok je visoku stručnu spremu steklo 37 posto sportaša. Na studijima je trenutno 7 posto sportaša još na studijima. Ovom je analizom također utvrđeno da je 41 posto sportaša zaposleno u sportu a 4 posto ih je trenutno nezaposleno. Zaključak je da je više od polovice vrhunskih splitskih sportaša uz zavidne sportske karijere uspjelo steći i visoku razinu obrazovanja (VSS ili VŠS) te da sportaši sa završenim fakultetima imaju puno veće mogućnosti zapošljavanja van sporta, pa ih tako većina radi u društvenim ili privatnim tvrtkama koje nisu direktno povezane sa sportskom djelatnošću. Sportaši s nižom razinom stručne spreme u najvećem broju ostaju zaposleni u sportu, uglavnom kao treneri (u klubovima, reprezentaciji ili osobni treneri), a neki i kao tajnici u sportskim klubovima ili savezima. Biserka Vrbek i Romana Caput-Jogunica, koordinatorica projekta, predstavile su zakonodavni okvir koji može pridonijeti kvaliteti dual karijere sportaša. Promocijski dan je završio posjetom Teakwondo klubu Marijan, klubu Ane i Lucije Zaninović u kojem je zaposleno 16 trenera i u njemu trenira 800 mladih sportaša i sportašica.

Na promocijskom danu u Dubrovniku o svojim su iskustvima u karijeri i obrazovanju govorili Miho Bošković, danas diplomirani profesor, Veselin Đuho, trener VK Jug, Carmen Miloglav, košarkašica, Lukša Backović, sportaš s invaliditetom koji se aktivno bavi plivanjem te Mirko Nižić. Marijo Konjuh, otac i trener Ane Konjuh, osvrnuo se na probleme s kojima se Ana susretala tijekom sportske karijere. Za promocijski dan pripremljene su analize stanja Zajednice sportova Dubrovačke-neretvanske županije te analiza stanja, mogućnosti i potreba zapošljavanja vezanih za stručne poslove u sportu te analiza strukovne grupe hotelijera Dubrovačko-neretvanske o mogućnostima zapošljavanja sportaša. Primjere dobre prakse predstavili su Gimnazija u Dubrovniku i Privatna gimnazija u Dubrovniku, dok je Studijski centar za izobrazbu trenera Kineziološkog fakultet u Zagrebu predstavio studijske programe. Istaknuta je i provedba Preporuka o uvjetima studiranja kategoriziranih sportaša u visokom obrazovanju. (hoo/msč)