ZAGREB, 30. rujna 2013. - Hrvatski olimpijski odbor (HOO) od 2013. provodi četverogodišnji projekt "Sportaši i obrazovanje" u suradnji s nacionalnim sportskim savezima, županijskim sportskim zajednicama, Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, Nacionalnim vijećem za sport, Rektorskim zborom visokih učilišta, Komisijom sportaša HOO-a, Hrvatskom olimpijskom akademijom, Hrvatskim klubom olimpijaca i Sportskom televizijom.

ZAGREB, 30. rujna 2013. - Hrvatski olimpijski odbor (HOO) od 2013. provodi četverogodišnji projekt „Sportaši i obrazovanje“ u suradnji s nacionalnim sportskim savezima, županijskim sportskim zajednicama, Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, Nacionalnim vijećem za sport, Rektorskim zborom visokih učilišta, Komisijom sportaša HOO-a, Hrvatskom olimpijskom akademijom, Hrvatskim klubom olimpijaca i Sportskom televizijom.

Projekt je usmjeren na analizu mjera propisanih od strane Nacionalnog vijeća za sport i preporuke usvojene od Rektorskog zbora hrvatskih sveučilišta. Ciljeve i aktivnosti projekta određuju EU smjernice i potrebe kategoriziranih sportaša u Hrvatskoj koje se utvrđuju na osnovu znanstveno-stručnog istraživanja i analize rezultata istraživanja iz pojedinih europskih država.

Promocijskim danom „Karijera nakon sportske karijere“ želi se podići svijest šire javnosti o značaju obrazovanja mladih sportaša, uključujući i sportaše s invaliditetom, te važnosti potpore mladim sportašima propisivanjem posebnih uvjeta i stručne podrške u obrazovanju, da bi što veći broj sportaša mogao uspješno uskladiti obveze u sportu i školovanju. Namijenjen je svim zainteresiranima, aktivnim i bivšim sportašima, njihovim trenerima te učiteljima, nastavnicima i profesorima koji rade s mladima u odgojno-obrazovnom sustavu i sportu.

U organizaciji promocijskog dana sudjeluju zajednice sportova šest najvećih hrvatskih županija u suradnji s ustanovama i udrugama nadležnim za obrazovanje i sport na razini županije i gradova. Financira se iz programa potpore Europskih olimpijskih odbora kao aktivnost u okviru projekta „Suradnja regionalnih i lokalnih jedinica samouprave u obrazovanju talentiranih sportaša i njihovoj karijeri nakon sportske karijere“.

Prvi promocijski dan održat će se u srijedu, 9. listopada 2013. u 9 sati na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, na sveučilišnom kampusu na Trsatu, u velikoj predavaonici 6. Predstavit će se kratki film na temu školovanja sportaša, trenera i njihovih karijera, a Samir Barać, Vera Begić, Marko Strahija, Sanja Polić i Nina Brozanić pričat će o osobnim iskustvima tijekom svojih karijera. Osim stručnih izlaganja o stanju i potrebama sportaša predstavit će se rezultati istraživanja o interesima i potrebama sportaša u sportskoj karijeri. U drugom dijelu promocijskog dana u Rijeci planiran je posjet mladim sportašima u Susačkoj gimnaziji i Medicinskoj školi, jer se oni svakodnevno susreću s izazovom usklađivanja obveza u školi i sportu.

Slijede promocijski dani u Splitu (17. listopada), Dubrovniku (18. listopada), a u studenom u Osijeku, Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu. Projekt će završiti organizacijom znanstveno-stručnog okruglog stola u prosincu 2013.

Zaključci s održanih promocijskih dana uvrstit će se u „Smjernice karijere nakon sportske karijere“ u Hrvatskoj, temeljene na dokumentu „Guidelines on Dual Career of Athletes“ EU-a.