Sportaši, obrazovanje i dual karijera

Prema međunarodnim istraživanjima, trećina mladih sportaša - ispitanika u dobi do 17 godina - povući će se iz sporta jer smatra da on iziskuje previše vremena i izravno utječe na rezulate školovanja i odabir - studij da ili ne.  Grupa stručnjaka obrazovanja i osposobljavanja u sportu kako Europske unije tako i Hrvatske izradili su studije i dali smjernice za unapređenje ovog procesa. Kao mjere politike sugeriraju se međuresorne incijative i dogovori, financijski poticaji, socijalna sigurnost i zaštita, kombinacije rada i sporta te niz drugih za koje je procijenjeno da bi dali rezultate.

 
Analize stanja, zaključci promocijskih dana i drugi dokumenti

Zagreb, 31. ožujka 2021. - Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i Visoka škola Aspira zaključili su tijekom ožujka Sporazum o suradnji na području visokoškolskog obrazovanja aktivnih sportaša. Zaključenjem ovog Sporazuma nastavlja se višegodišnja suradnja koja sportašima osigurava povoljnije uvjete studiranja na studijskom programu stručnog studija Sportski menadžment na Visokoj školi Aspira.

Zagreb, 26. ožujka 2021. - Trofejna hrvatska judašica Lara Cvjetko gostovala je na Sportskom učilištu PESG u Zagrebu, na kojem je polaznicima te obrazovne ustanove govorila o vlastitim iskustvima usklađivanja sportske karijere i obrazovanja.

Zagreb, 5. siječnja 2021. - Sekcija za psihologiju sporta i tjelesno vježbanje Hrvatskog psihološkog društva organizira besplatnu interaktivnu online radionicu pod nazivom „Sportske organizacije i suportivno vodstvo u doba korone“.