Zagreb, 2. svibnja 2017. - Pod geslom „I ja ću biti olimpijac“ i ove će se godine u svibnju diljem Hrvatske okupiti više od 15.000 mališana na 16. Olimpijskom festivalu dječjih vrtića. Prijavljeno je ukupno 444 ekipa iz 47 gradova i općina, a prva će se natjecanja održati u srijedu, 3. svibnja u Kninu i Omišu.


Mali sportaši na Festivalu se upoznaju sa svim sastavnicama olimpijskih igara - mimohodom, paljenjem olimpijskog plamena, podizanjem olimpijske zastave te sportskim nadmetanjem. Natječu se u malom nogometu, trče na 50 metara i u štafeti 4x25 metara, bacaju lopticu u dalj i skaču u dalj.

 

Najvažnija je poruka i svrha Festivala, koji je Hrvatski olimpijski odbor prvi put organizirao 2002. godine, da se djeci u najranijoj dobi na njima razumljiv i blizak način, kroz igru, približe olimpijske vrijednosti - uvažavanje, izvrsnost i prijateljstvo. HOO ovim festivalom želi dati svoj doprinos odgajanju djece putem sporta i poticanju harmoničnog razvoja intelektualnih, psihičkih i fizičkih vrlina djeteta.

 

Više od 140.000 djece u proteklih 16 godina sudjelovalo je u ovoj manifestaciji. Većina njih upravo je na Festivalu prvi put u životu sudjelovala u nekom sportskom natjecanju, a neki od njih su se zasigurno nakon tog iskustva nastavili baviti sportom te će možda jednoga dana biti olimpijci. (hoo/msč)

 

Raspored održavanja 16. Olimpijskog festivala dječjih vrtića