Zagreb, 30. svibnja 2002. - Pod motom "Što se nauči u djetinjstvu nikad se ne zaboravlja!" više od 6000 djece predškolskog uzrasta iz 17 hrvatskih gradova - Valpova, Požege, Nove Gradiške, Siska, Karlovca, Samobora, Čakovca, Varaždina, Virovitice, Pazina, Pule, Rovinja, Zadara, Knina, Splita, Dubrovnika i Zagreba bilo je uključeno 30. svibnja 2002. na "Prvom olimpijskom festivalu dječjih vrtića Hrvatske» a u organizaciji utemeljitelja Festivala - Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO).

 

Djeca su se natjecala u pet sportskih disciplina i to trčanju na 50 metara, štafeti 4x25 metara, bacanju loptice u dalj, skoku u dalj i malom nogometu. Središnja zagrebačka proslava sudjelovanja u Olimpijskom festivalu koji je okupio 480 mališana iz 12 zagrebačkih vrtića održana je na jezeru Jarun čijoj je svečanosti otvaranja nazočio i glavni tajnik HOO-a Ivica Miočić Stošić naglasivši da "HOO skrbi za cjelokupni hrvatski sport, te su ovakve manifestacije jedan od načina promicanja potrebe da djeca u najranijoj dobi uz igru i zabavu uđu u svijet sporta".

 

Živahnom i srčanom natjecanju djevojčica i dječaka svjedočili su predsjednik i glavni tajnik Kluba hrvatskih olimpijaca Perica Bukić i Damir Škaro, olimpijci Ninoslav Saraga i Danira Nakić Bilić, dopredsjednik HOO-a Nikola Švigir, direktor Ureda nacionalnih sportskih saveza Ivan Varvodić, pomoćnik direktora Ureda za olimpijski program Damir Šegota i direktor Ureda za lokalni sport HOO-a Josip Čop čiji je Ured u suradnji sa županijskim sportskim zajednicama nositelj projekta i organizator održavanja "Prvog olimpijskog festivala dječjih vrtića Hrvatske".