Zagreb, 10. lipnja 2016. - „I ja ću biti olimpijac“ - pod tim se geslom okupilo 14.900 mališana iz dječjih vrtića diljem Hrvatske na 15. Olimpijskom festivalu dječjih vrtića 2016. godine. Zadnje ovogodišnje natjecanje Festivala koje je počelo 6. svibnja, održano je 3. lipnja na igralištu NK Rugvica. Županijske, gradske i općinske sportske zajednice organizirale su, uz veliku podršku 351 dječjeg vrtića, 45 festivala.

Mali su sportaši, baš kao i pravi olimpijci, doživjeli sve čari olimpijskih igara - od mimohoda, paljenja olimpijskog plamena i podizanja olimpijske zastave do sportskog nadmetanja. Natjecali su se u malom nogometu, trčali na 50 metara, natjecali se u štafeti 4x25 metara, bacali lopticu u dalj i skakali u dalj, a sve to uz bodrenje mama, tata, baka, djedova, odgajateljica i svih ostalih njima bliskih osoba. Mališani su dokazali da ni u dijelu priprema u ničemu ne zaostaju za „velikim“ sportašima. Čule su se mnogobrojne priče o višetjednim, dnevnim treninzima kojima se pristupilo s velikim žarom i ozbiljnošću.

 

No, ono što je puno važnije od pobjede te istodobno i svrha Festivala, koji je Hrvatski olimpijski odbor prvi put organizirao 2002. godine, jeste da se djeci u najranijoj dobi na njima razumljiv i blizak način, kroz igru, približe olimpijske vrijednosti - uvažavanje, izvrsnost i prijateljstvo. Djecu se uči poštovanju pravila igre i drugih natjecatelja te službenih osoba, fair playu, samodisciplini, timskom radu, samopoštovanju i odbacivanju. HOO ovim festivalom želi dati svoj doprinos odgajanju djece putem sporta i poticanju harmoničnog razvoja intelektualnih, psihičkih i fizičkih vrlina djeteta.

 

Treba napomenuti i kako je više od 180.000 djece u proteklih 15 godina sudjelovalo u ovoj manifestaciji. Većima njih upravo je na Festivalu prvi put u životu sudjelovala u nekom sportskom natjecanju, a neki od njih su se zasigurno nakon tog iskustva nastavili baviti sportom te će možda jednoga dana biti - olimpijci.

 

„Zahvaljujemo županijskim, gradskim i općinskim sportskim zajednicama, dječjim vrtićima i odgajateljicama, jer na najbolji mogući način potiču sportski razvoj djece od najmanjih nogu i time doprinose njihovom zdravlju i stvaranju zdravih navika za čitav život, što je jedna od osnova za zdravo stanovništvo. Zahvaljujemo im i na volonterskom angažmanu kojim su vrtićancima-sportašima omogućili ovo lijepo iskustvo. Veselimo se budućim izdanjima Olimpijskog festivala dječjih vrtića!“ rekao je pomoćnik glavnog tajnika HOO-a za programe lokalnog sporta Siniša Krajač osvrnuvši se na uspješno organiziranu ovogodišnju manifestaciju. (hoo/msč)

 

15. Olimpijski festival dječjih vrtića - retrospektiva