ZAGREB, 8. svibnja 2012. – Mjesec svibanj rezerviran je već 11. godinu zaredom diljem Hrvatske za igru, smijeh, radost i druženje djece predškolske dobi koja se okupljaju na Olimpijskom festivalu dječjih vrtića. Ove godine je Festival čije je geslo „I ja ću biti olimpijac“ započeo 2. svibnja na Gradskom stadionu u Labinu, a održat će se tokom svibnja u 42 grada diljem Hrvatske. Festival će okupiti oko 14 tisuća djece predškolske dobi iz 300-njak vrtića, a igrat će se mali nogomet, trčati na 50 metara, natjecati u štafeti 4x25 metara, bacati loptica u dalj i skakati u dalj.

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) pokrenuo je ovaj projekt, u kojem je do danas sudjelovalo više od 140 tisuća djece, 2002. godine. Na natjecanjima Festivala nije najvažnije pobijediti, već ukazati djeci u najranijoj dobi kako kroz sport stječu prijateljstva, razvijaju toleranciju i samopoštovanje, te se uče disciplini i fair playu. Cilj Festivala je promocija olimpizma, odgajanje djece putem sporta i poticanje harmoničnog razvoja intelektualnih, psihičkih i fizičkih vrlina djeteta. No, poruka je to i odraslima kako djecu usmjeriti na bavljenje sportom, koji višestruko vraća uloženo. Olimpizam je životna filozofija koja se vodi načelom da osoba može osjetiti pravu radost i zadovoljstvo samo kad vlastitim trudom i naporom ostvari željeni rezultat.

„Olimpijski festival dječjih vrtića je najmasovnija, a možemo reći i jedinstvena, sportska manifestacija u Hrvatskoj za djecu predškolske dobi. Naša je misija da djeca svoje prvo sportsko iskustvo dožive na pozitivan način i zavole sport za cijeli život“ rekao je glavni tajnik HOO-a Josip Čop.