ZAGREB, 12. svibnja 2010. - Već devetu godinu zaredom, mjesec svibanj diljem Hrvatske rezerviran je za igru, smijeh, radost i druženje djece predškolske dobi koji se okupljaju na Olimpijskom festivalu dječjih vrtića.

Sve je započelo u svibnju 2002. godine kada je Hrvatski olimpijski odbor (HOO) organizirao prvi Festival koji je okupio oko 2500 djevojčica i dječaka, u desetak hrvatskih gradova. Djeca u dobi od pet i šest godina tada su se natjecali pod geslom „Što se nauči u djetinjstvu nikad se ne zaboravlja“, a na petu obljetnicu Festival je već okupio 14000 djece iz 34 grada. Sljedeće 2007. godine 'mini olimpijske igre' okupljaju 15000 djece predškolske dobi. Impozantne su to brojke koje govore o uspjehu ove masovne manifestacije, ali i o poruci koju HOO odašilje najmlađima, njihovim roditeljima i društvu u cjelini.
„Olimpijski festival dječjih vrtića je najmasovnija, a možemo reći i jedinstvena, sportska manifestacija u Hrvatskoj za djecu predškolske dobi. Naša je misija da djeca svoje prvo sportsko iskustvo dožive na pozitivan način i zavole sport za cijeli život“, rekao je glavni tajnik HOO-a Josip Čop koji je u vrijeme pokretanja projekta bio na čelu Ureda za programe lokalnog sporta u čijoj ingerenciji se Festival i danas održava.
Ove godine Festival je započeo 4. svibnja u Karlovcu, a održat će se u 41 gradu diljem Hrvatske tijekom mjeseca svibnja. Djeca se kao i prethodnih godina natječu u malonogometnom i atletskim natjecanjima. Peto i šestogodišnjaci igraju mali nogomet, trče na 50 metara, natječu se u štafeti 4 x 25 metara, bacaju lopticu u dalj i skaču u dalj. Na ovim natjecanja nije najbitnije pobijediti. Naša je zadaća ukazati djeci u najranijoj dobi kako kroz sport stječu prijateljstva, razvijaju toleranciju, uče se disciplini i kao bitan element igraju se. Cilj ovog projekta je promocija olimpizma, odgajanje djece putem sporta i poticanje ujednačenog razvoja intelektualnih, psihičkih i fizičkih osobina. No, poruka je to i odraslima kako djecu usmjeriti na bavljenje sportom koji višestruko vraća uloženo. Olimpizam je životna filozofija koja se vodi načelom da osoba može osjetiti pravu radost i zadovoljstvo samo kad vlastitim trudom i naporom ostvari željeni rezultat. Na tom temelju HOO je pokrenuo manifestaciju koja svake godine dobiva novu dimenziju i ostvaruje sve veće i sve bolje rezultate.
Snagu Olimpijskog festivala dječjih vrtića prepoznali su i sponzori pa je tako tvrtka Obuća d.o.o. s robnom markom Ciciban već četvrtu godinu zajedno uz Festival.
I ove godine HOO i Obuća d.o.o. organizirali su likovno natjecanje „Ciciban Puž na Olimpijskom festivalu dječjih vrtića“. U likovnom natjecanju mogu sudjelovati svi sudionici OFDV-a, a Obuća d.o.o. uručit će autorima najboljih radova paket proizvoda robne marke Ciciban. Radovi se mogu dostaviti do 31. svibnja 2010. godine na adresu: Obuća d.o.o., Jože Vlahovića bb, 51000 Rijeka.