Zagreb, 11. rujna 2018. - Na 27. obljetnicu utemeljenja Hrvatskog olimpijskog odbora (10. rujna) sportskim priredbama diljem Lijepe naše tradicionalno je obilježen Hrvatski olimpijski dan (HOD).

 

Središnja proslava bila je u Šibeniku, a još tridesetak gradova potvrdilo je obilježavanje HOD-a: Rijeka, Osijek, Gospić, Zadar, Poreč, Slavonski Brod, Varaždin, Karlovac, Vinkovci, Koprivnica, Virovitica, Požega, Ogulin, Čakovec, Sisak, Križevci, Labin, Daruvar, Đurđevac, Đakovo, Petrinja, Orahovica, Jastrebarsko, Samobor, Primošten, Novigrad Podravski… Zasigurno je bilo još manjih i većih odredišta u Hrvatskoj, u kojima se dogodio barem simbolični podsjetnik na Hrvatski olimpijski dan. 

 

Vrhunac proslave HOD-a bila je svečanost u Zagrebu na kojoj je najuspješnijim hrvatskim sportašicama i sportašima, kao i najvećima nadama našeg sporta uručena Nagrada Dražen Petrović.

Cilj HOD-a, koji se obilježava od 2007. godine, motiviranje je građana svih dobnih skupina, posebice djeca i mladih, na aktivno bavljenje sportom, zatim promicanje olimpijskih načela, razumijevanja, mira i solidarnosti među ljudima kao sastavnice olimpijskog djelovanja. (hoo/vk)