Zagreb, 23. lipnja 2018. - Hrvatska olimpijska obitelj nizom je sportskih susreta i manifestacija širom Hrvatske proslavila međunarodni Olimpijski dan (Olympic Day) - 23. lipnja, koji ove godine slavi 70. obljetnicu.


Na primjeren, ali uistinu srčan način, ovom su Danu koji nosi poruku: kreći se, uči i otkrivaj, tijekom svibnja i lipnja posvećene brojne aktivnosti, posebice pripadnika sportskih škola i obuka kao što je Univerzalna sportska škola Hrvatskog saveza školskih sportskih društava, zagrebačkog programa obuke na objektima Športsko rekreacijskog centra na Šalati te brojne destinacije u drugim hrvatskim gradovima čije su se sportske udruge i zajednice odazvale pozivu proslave.

Proslavi Dana posvećene su promocije vrijednosti olimpijskog pokreta i sporta kao društvene discipline koja ima sve uvjete za izgradnju mirotvorstva i plodonosnu nacionalnu i međunarodnu suradnju. Pod motom Ujedinjeni (United By), hrvatska olimpijska obitelj na čelu s Hrvatski olimpijskim odborom i Hrvatskom olimpijskom akademijom, ovih je dana uputila poziv, ujedno i čestitku, da Olimpijski dan doista prihvatimo kao izbor vrijednosti u svakodnevnici života i sporta.

Prvi Olimpijski dan proslavljen je 23. lipnja 1948. godine, a sudjelovali su nacionalni olimpijski odbori Austrije, Belgije, Kanade, Velike Britanije, Grčke, Portugala, Švicarske, Urugvaja i Venezuele. (hoo)