Knin, 12. lipnja 2020. - Na tradicionalnoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća Knina, održanoj uz blagdan gradskog zaštitnika, gradonačelnik Marko Jelić predstavio je najvažnije projekte koje je sa suradnicima ostvario u prošlih 366 dana, a tom prigodom uručio je i priznanja zaslužnicima iz nekoliko područja društvenog života.

Među nagrađenima za 2020. godinu su i čelnici Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) - predsjednik Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop, uz obrazloženje: 

 

Nagrada Grada Knina dodijeljena je Zlatku Mateši za izniman doprinos unaprjeđenju razvoja kninskog sporta i za zapažena ostvarenja u razvoju olimpijskog pokreta.

Iz bogate karijere gospodina Zlatka Mateše, pravnika po struci, izdvojit ćemo samo mali dio iz njegovog profesionalnog rada: zastupnik u Hrvatskom saboru od 2000. do 2004. godine, predsjednik Vlade RH od 1995.do 2000. godine, suosnivač, prodekan i predavač strateškog menadžmenta i strategija Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta od 2003. godine, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora od 2002. godine, sada već u petom mandatu.

 

Josipu Čopu je dodijeljena Nagrada Grada Knina za izniman doprinos razvoju kninskog sporta i za zapažena ostvarenja u razvoju olimpijskog pokreta.

Gospodin Čop, nekada vrhunski sportaš, nogometaš nogometnih klubova Varteks, Dinamo, Hajduk, Zagreb te austrijskih klubova Sturm iz Graza i Wildon iz Wildona, po završetku nogometne karijere i ostao je u sportu, u početku u vrhovnoj nogometnoj administraciji, a danas kao dugogodišnji glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora.

 

Među ostalim nagrađenima su: Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) - “Grb Grada Knina” za 70-godišnji nesebičan rad i doprinos društvenoj zajednici kroz pruženu pomoć, iskazanu humanost i hrabrost; ravnatelj Doma zdravlja Knin dr. Petar Čagalj (Plaketa Grada Knina); državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Ivan Vukić (Nagrada grada Knina) i znanstvenik, agronom, profesor emeritus Bogdan Cvjetković (Nagrada grada Knina). 

Prošla godina bila je povijesna za kninski sport, budući da je "Zvonimirov grad" u prosincu dočekao prvu olimpijsku normu. Ostvarila ju je sjajna taekwondašica Matea Jelić, trofejna 22-ogodišnja Kninjanka koja nastupa za splitski TK Marjan. (feral.news/hoo)