RIO DE JANEIRO, 19. kolovoza 2016. (Hina/Hoo) - Hrvatski boksač Filip Hrgović osvojio je brončano olimpijsko odličje u superteškoj kategoriji, nakon što je u polufinalu izgubio od svjetskog prvaka Francuza Tonyja Yoke na bodove 1-2.

Yoka je bio bolji u prve dvije runde, Hrgović u trećoj no to nije bilo dovoljno za ulazak u finale.

Njegova borba sa svjetskim prvakom Yoka bila je repriza njihove borbe sa Svjetskog prvenstva u Dohi kada je Francuz također pobijedio na bodove u četvrtfinalu.

Hrgović je na putu do olimpijske bronce u 1. kolu bio slobodan, u osmini finala je jednoglasnom odlukom sudaca svladao Turčina Alija Erena Demirezena, a potom je u četvrtfinalu tehničkim nokautom porazio Kubanca Leiniera Peru.

Osvojivši prvu boksačku olimpijsku medalju za Hrvatsku od samostalnosti, Filip Hrgović postao je i četvrti Hrvat s osvojenim odličjem u boksu, nakon zlata Mate Parlova iz Muenchena 1972. i Antona Josipovića u Los Angelesu 1984., te bronce Damira Škare iz Seula 1988. Sve medalje osvojene su u poluteškoj kategoriji.

Najbolji rezultat od samostalnosti na OI dosada je bilo četvrtfinale Stipe Drviša iz Atlante 1996. također u poluteškoj kategoriji.

(Hina) xdl ydl

(hoo/rj)