RIO DE JANEIRO, 9. kolovoza 2016. (Hina) - Trećeg natjecateljskog dana na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru Josip Glasnović je osvojio zlato u trapu, Marin Čilić se plasirao u osminu finala teniskog turnira, hrvatski vaterpolisti su pobijedili Crnu Goru 8-7, dok su hrvatski jedriličari odlično započeli svoja natjecanja.

Hrvatski strijelac Josip Glasnović osigurao je prvu medalju za Hrvatsku na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru osvojivši zlato u trapu. Glasnović je nakon dodatnog raspucavanja u finalu bio uspješniji od Talijana Giovannija Pelliela sa 17-16. Nakon 15 zadanih meta u finalu oba strijelca su imala po 13 pogodaka, pa se krenulo u dodatno raspucavanje gdje je više živaca imao Glasnović. Ovime je Glasnović "naslijedio" drugog hrvatskog reprezentativca Giovannija Cernogoraza, koji je prije četiri godine u Londonu bio zlatni u ovoj disciplini. Cernogoraz je tada do zlata stigao također u raspucavanju i to protiv još jednog Talijana, Massima Fabbrizija. Cernogoraz je u Riju završio kao deveti sa 116 pogodaka u kvalifikacijama. Za Pelliela je ovo treće olimpijsko srebro, nakon Atene 2004. i Pekinga 2008., dok je u Sydneyu 2000. bio brončani. Brončanu medalju osvojio je Britanac Edward Ling koji je bio bolji od Čeha Davida Kosteleckog sa 13-9. Cernogoraz je u Riju završio kao deveti sa 116 pogodaka.

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić je u 2. kolu svladao malo poznatog Moldavca Radua Albota 6-3, 6-4. Čilić će u osmini finala igrati protiv Francuza Gaela Monfilsa koji je bio bolji od Brazilca Rogeria Dutra Silve 6-2, 6-4. Čilić i Monfils su do sada igrali samo jednom međusobno i to 2009. na Mastersu u Parizu, a Francuz je pobijedio 2-1 u setovima.

Iza hrvatskih jedriličara je odličan prvi dan na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru - Tonči Stipanović vodi u Laseru, Tina Mihelić 11. je u Laser Radialu, a Luka Mratović nalazi se na 14. mjestu na dasci RS:X. Sutra starta i Ivan Kljaković Gašpić u Finnu. Tonči Stipanović izvrsno je otvorio natjecanje. Ostvario je pobjedu u prvom plovu muškog samca Lasera, a potom je zauzeo peto mjesto u drugom. U ženskom samcu Laser Radialu Tina Mihelić također je jako dobro jedrila, međutim penal kojeg je dobila u prvom plovu zbog nedozvoljenog ubrzavanja broda niz vjetar stajao ju je puno mjesta, ciljem je prošla kao 19. Treće mjesto u drugom plovu dana bilo je melem na ranu.

U derbiju 2. kola B skupine olimpijskog vaterpolskog turnira Hrvatska je pobijedila Crnu Goru 8-7 (2-2, 2-1, 1-2, 3-2). U neizvjesnoj utakmici pobjednički pogodak zabio je Luka Bukić osam sekundi prije kraja susreta. Sandro Sukno, Luka Lončar i Luka Bukić predvodili su hrvatsku vrstu sa po dva gola, a među strijelce su se upisali i Damir Burić i Maro Joković. U crnogorskim redovima najefikasniji su bili Darko Brguljan i Mladan Janović sa po dva gola. Na ljestvici vode Hrvatska i Italija sa po četiri boda, Crna Gora i Španjolska imaju po dva boda, dok su Francuska i SAD na začelju bez bodova. U susretima trećeg kola u 10. kolovoza sastaju se Hrvatska - Španjolska, Crna Gora - Italija, te Francuska - SAD.

Na dasci RS:X pomalo je iznenadio Luka Mratović. U tri plova imao je zaista izvrstan nastup, da nije bilo promjene smjera vjetra u zadnjem plovu dana, koja ga je sa šestog mjesta bacila na 15., mogao je nakon prvog dana biti plasiran čak među najboljih deset, što bi bilo zaista sjajno. No, i 14. mjesto koje drži nakon tri plova su više nego dobri, njegov zasad najbolji nastup na olimpijskim regatama, a ovo mu je treća zaredom. Danas je upisao 13., 11. i 15. mjesto.

Jedini hrvatski stolnotenisač u Riju Andrej Gaćina nije se uspio plasirati u osminu finala neočekivano izgubivši u 3. kolu od Britanca Paula Drinkhalla sa 2-4 (11-8, 10-12, 9-11, 8-11, 11-5, 8-11). Gaćini je ovo bio prvi meč u Riju, jer je bio slobodan u prva dva kola.

Hrvatski strijelac Petar Gorša zauzeo je sedmo mjesto u finalu discipline zračna puška 10 metara. Gorša je u kvalifikacijama ostvario treći rezultat, a dobro je krenuo i u finale. Nakon prva tri metka zauzimao je peto mjesto, nakon šest metaka je stigao i do četvrte pozicije, ali tada je upao u probleme i na koncu je bio sedmi. Za 28-godišnjeg Bjelovarca ovo je bio prvi nastup u finalu u trećem nastupu na olimpijskim igrama, nakon što je u Pekingu 2008. bio 37., a na 2012. u Londonu osvojio 43. mjesto. Zlato je osvojio Talijan Niccolo Campriani sa 206.1 pogodaka u finalu ispred Ukrajinca Serhija Kuliša sa 204.6 i Rusa Vladimira Maslenikova sa 184.2.    (Hina) xdl ydl

OI Rio - Pregled nastupa hrvatskih sportaša drugog natjecateljskog dana

OI Rio - Pregled nastupa hrvatskih sportaša prvog natjecateljskog dana