Zagreb, 27. listopada 2022. - Komisija za ravnopravnost spolova u sportu Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) priredila je, skupa s partnerima u projektu „Glas žena u sportu“, drugu jednodnevnu edukativnu radionicu, na kojoj je sudjelovalo dvadesetak sportašica i trenerica iz desetak sportova (sinkronizirano klizanje, hokej na ledu, hokej na travi, nogomet, rukomet, tenis, kickboxing, konjički sport, softball…).

Domaćin radionice bilo je srednjoškolsko Sportsko učilište PESG (Privatna ekonomska i sportska gimnazija) u Zagrebu, čija je ravnateljica Sanda Gale u pozdravnoj riječi izrazila uvjerenje u statusni i medijski boljitak hrvatskog ženskog sporta već nakon ove radionice.
Cilj edukativnih radionica usmjeren je na poboljšanje prezentacije sporta i sportašica u objavama na društvenim mrežama, kvalitetnije komuniciranja s predstavnicima medija te priprema sadržaja koji se želi podijeliti s javnošću i medijima.
Otvarajući radionicu, predsjednica HOO-ove Komisije za ravnopravnost spolova u sportu Morana Paliković Gruden istaknula je kako u našem sportu i dalje vlada neravnopravan status sportaša i sportašica te da žene i dalje nemaju jednake uvjete i prilike zbog patrijarhalnih sredina, stereotipa i drugih razloga. U ime jednog od partnera, skup je pozdravio i član Vijeća Agencije za elektroničke medije Vanja Gavran, ustvrdivši da je tijekom četverogodišnje suradnje na projektu „Glas žena u sportu“ gotovo u dvostrukoj mjeri povećana vidljivost ženskog sporta u vijestima televizija s nacionalnom koncesijom (bez SPTV-a), ali s alarmantnih 3,8 posto na nešto više od 6 posto. Na tom tragu govorio je i glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač, koji je naglasio da je HOO upravo zbog zabrinjavajućih podataka o statusu ženskog sporta pokrenuo i posebne programe za sportašice, koji već daju rezultate. Dodao je da će HOO i dalje raditi na problemu ravnopravnosti spolova u sportu, ali i u onom širem smislu, poput zastupljenosti žena u sportskoj administraciji i upravljačkim tijelima sporta.
Sudionice su kroz radionicu vodili predavači koji se dugi niz godina bave problematikom zastupljenosti žena u sportu i ženskog sporta u medijima. U dvama uvodnim izlaganjima - član HAZU-a Ratko Cvetnić govorio je o važnosti medijske pismenosti te prednostima i zamkama interneta i društvenih mreža (DM), a novinar Marin Šarec o rodnim stereotipima i seksizmima u medijskom praćenju ženskog sporta.
U prvom dijelu praktičnih vježbi predsjednica HOO-ove Komisije za ravnopravnost spolova u sportu Morana Paliković Gruden ukazala je na poželjne i nepoželjne objave sportašica na društvenim mrežama. Kreiranju sadržaja na DM-u nazočne je, kroz razgovor o njihovim iskustvima korištenja DM-a, poučila HOO-ova direktorica Ureda za međunarodnu suradnju i korporativne komunikacije Mia Baćić.
Drugi dio praktičnih vježbi, sa simulacijom televizijskih izjava sportašica prije i poslije nastupa (na konferencijama za medije i prilikom izjava u tzv. mix-zonama), sa sudionicama su odradili glavni urednik Sportske televizije Jura Ozmec, novinar-moderator Marin Šarec i snimatelj Damir Donadić. Nakon pregleda i analize nastupa pred kamerom, sportašice nisu skrivale zadovoljstvo sudjelovanjem u praktičnoj izvedbi. I njihovi komentari na ishod cjelokupne radionice svodili su se uglavnom na iste riječi: poučno, praktično, korisno, zabavno…
Osim Agencije za elektroničke medije, HOO-ovi partneri u projektu „Glas žena u sportu“ su: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH i Hrvatski paraolimpijski odbor, čija je dopredsjednica Ana Sršen izrazila želju za organiziranjem ovakvih radionica i za paraolimpijke. Velika je vjerojatnost da će i paraolimpijke sudjelovati već na idućim radionicama iz postojećeg serijala - sredinom studenoga u Splitu i potkraj istog mjeseca u Osijeku, a koje bi se trebale nadovezati na uspješna izdanja u Rijeci i Zagrebu. (hoo/vk)

 

FOTOARHIVA