Ravnopravnost i sport

Svjesni težine i slojevitosti pitanja s koma se žene općenito suočavaju u društvu, a posebice njihova mjesta, položaja i uloge u sportu te prihvaćajući inicijativu Međunarodnog olimpijskog odbora da se ženama osigura ravnopravnost u svim područjima djelovanja, aktivnostima i obnašanjima dužnosti u sportu, Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora osnovalo je 19. prosinca 1996. Komisiju za skrb o ženama u sportu na čijem je čelu do 2000. bila bivša rukometašica, olimpijka i ugledna članica Vijeća Katica Ileš.  Opširnije


Video spot 1 AEM za veću vidljivost žena u sportu  Hr + Eng
Video spot 2 AEM za veću vidljivost žena u sportu  Hr + Eng

Dokumenti  - Ravnopravnost i sport   

Zagreb, 2. prosinca 2020. - Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je tijekom 2019 i 2020. godine proveo opsežno istraživanje o rodnoj ravnopravnosti u sportu. U objavljenom izvješću o rezultatima istraživanja (Gender Equality Survey Results) i izvješću o primjerima dobre prakse iz nacionalnih olimpijskih odbora (Good Practice Examples from NOC), Hrvatski olimpijski odbor (HOO), koji u ovom području djeluje kroz rad Komisije za ravnopravnost spolova u sportu, istaknut je kao jedan od primjera dobre prakse.

Zagreb, 9. lipnja 2020. - Pod predsjedanjem čelnice Morane Paliković Gruden, u Zagrebu je održana 8. sjednica HOO-ove Komisije za ravnopravnost spolova u sportu, a tematski su je obilježile informacije i stajališta o ženama u sportu i ženskom sportu nakon pretrpljenih posljedica pandemije COVID-19. Započetak je istaknuta potreba sudjelovanja u aktivnostima međunarodnih ženskih organizacija koje se bave stanjem ženskog sporta u aktualnoj kriznoj situaciji i pozivaju sve zainteresirane na zajedničku "akciju".

Zagreb, 6. prosinca 2019. - Više od 50 sudionica odazvalo se na X. seminar za koordinatorice za ravnopravnost spolova u sportu „Glas žena u sportu“, održan u zagrebačkom hotelu Panorama. Mreža koordinatorica okuplja aktivist(ic)e iz nacionalnih sportskih saveza, županijskih sportskih zajednica i raznih udruga, čija je zadaća jačanje svijesti i akcijske poduzetnosti u vlastitim sredinama (i šire), kako bi se smanjila spolna neravnopravnost u sportu te poboljšala trenutačna, gotovo diskriminirajuće mala, zastupljenost ženskog sporta u domaćim medijima.