Ravnopravnost i sport

Svjesni težine i slojevitosti pitanja s koma se žene općenito suočavaju u društvu, a posebice njihova mjesta, položaja i uloge u sportu te prihvaćajući inicijativu Međunarodnog olimpijskog odbora da se ženama osigura ravnopravnost u svim područjima djelovanja, aktivnostima i obnašanjima dužnosti u sportu, Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora osnovalo je 19. prosinca 1996. Komisiju za skrb o ženama u sportu na čijem je čelu do 2000. bila bivša rukometašica, olimpijka i ugledna članica Vijeća Katica Ileš.  Opširnije


Video spot 1 AEM za veću vidljivost žena u sportu  Hr + Eng
Video spot 2 AEM za veću vidljivost žena u sportu  Hr + Eng

Dokumenti  - Ravnopravnost i sport   

Zagreb, 11. ožujka 2021. - Pod predsjedavanjem nove/stare čelnice Morane Paliković Gruden, u prostorijama Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) održana je konstituirajuća sjednica Komisije za ravnopravnost spolova HOO-a za mandatno razdoblje od 2021. do 2024. godine. Iz prošlog sastava nazočile su: Sanda Čorak, Danira Bilić, Mirna Rajle Brođanac, Linda Antić Mrdalj i Tea Rožman Svedrović te dva nova člana - Alojzije Janković i Davor Cipek.

Lausanne, 9. veljače 2021. - Međunarodni olimpijski odbor (MOO) izdao je priopćenje na temu ravnopravnosti žena u sportu i svjetskom olimpizmu u cjelini. Prenosimo ga u izvornom obliku:

Rim, 26. siječnja 2021. - Uoči 50. glavne skupštine Europskih olimpijskih odbora (EOO), zakazane za 16. travnja u Ateni, članovi Izvršnog odbora EOO-a prihvatili su novi izborni postupak. U tom tijelu ubuduće će biti spolno uravnoteženiji odnos članstva, drugim riječima - ravnopravnija ženska zastupljenost.