Zagreb, 28. prosinca 2017. - Zaklada hrvatskih sportaša održala je u Zagrebu redovitu sjednicu na kojoj je njezin predsjednik, proslavljeni olimpijac Dubravko Šimenc, izvijestio članove Upravnog odbora (nazočili su: Damir Škaro, Danira Bilić, Mario Zorko i Biserka Vrbek) o zamolbi Hrvatskog plivačkog saveza osoba s invaliditetom za pomoć najboljim hrvatskim plivačicama i plivačima s Down sindromom.

Plan njihova odlaska na Europsko i Svjetsko prvenstvo predstavila je predsjednica Saveza Ana Sršen, a u tu svrhu Zaklada će organizirati 20. siječnja 2018. godine humanitarnu utrku na Sljemenu. Budući da je Hrvatski olimpijski odbor (HOO) jedan od utemeljitelja Zaklade (uz Hrvatski klub olimpijaca i Sportske novosti), skupu su nazočili i predsjednik HOO-a Zlatko Mateša te pomoćnik glavnog tajnika za marketing Ranko Ćetković. Ideja je da se u sljemensku akciju uključe i drugi donatori, primjerice - partneri i sponzori HOO-a. Naime, kako je izvijestio Šimenc, potrebno je prikupiti više od 70.000 kuna da bi plivačice i plivači s Downovim sindromom mogli nastupiti na srpanjskom Europskom i Svjetskom prvenstvu u Francuskoj i Kanadi. Naravno, Zaklada ima i učestale pojedinačne zamolbe za pomoć:
- Najnoviji mail, pristigao u Zakladu, upućuje nas na to da pomognemo bivšoj atletskoj olimpijki Slobodanki Čolović Maričić koja se vratila i živi u Osijeku. Odlučili smo joj pomoći sa 10.000 kuna, ali smo i proširili akciju za nju na susjedne države. Radi teškog zdravstvenog stanja moramo pružiti potporu i biatlonskoj olimpijki Adrijani Stipaničić Mrvelj. Ništa nije nemoguće, samo treba malo volje, energije i vremena - poručio je Šimenc, izrekavši i posebnu zahvalu Skijaškom klubu Žuti mačak i agenciji Drimia.
Podsjetimo, početkom ove godine Zaklada hrvatskih sportaša uspješno je organizirala dobrotvornu akciju na Sljemenu (s prikupljene 23.000 kuna) za reprezentaciju Specijalne olimpijade Hrvatske. (hoo/vk)