Ispis

ZAGREB 20. travnja 2012. – Upravno vijeće Zaklade hrvatskih sportaša, čiji su osnivači Hrvatski olimpijski odbor (HOO), Hrvatski klub olimpijaca i Sportske novosti, sastalo se 19. travnja 2012. u novom sazivu u sjedištu HOO-a u Zagrebu.

Predsjednik Upravnog vijeća je Zvonimir Boban, a članovi su Tamara Boroš, Danijela Grgić, Biserka Vrbek, Gordan Kožulj, Mario Ančić, Zoran Primorac, Igor Boraska, Dubravko Šimenc, Davor Vugrinec i Aleksandar Petrović. Upraviteljicom Zaklade imenovana je Sandra Paović.

Zaklada je verificirala odluke od prosinca 2011. prema kojima se financijska pomoć dodjeljuje Hrvoju Kontaku, Ediju Ponošu, Dragici (Palaversa) Mijač i Maji (Golub) Fijačko.

Bivši judaš Hrvoje Kontak je 1988., s nepunih 17 godina, nakon teške prometne nesreće koja se dogodila na putu do sportskog natjecanja, ostao nepokretan i u komi. U tom se stanju nalazi već 23 godine. Zaklada je njegovim roditeljima pomogla u skrbi za liječenje, lijekove i druge zdravstvene potrebe donacijom u iznosu od 20 tisuća kuna te novčanom pomoći od 38 400 kuna koja će se isplatiti do studenog 2013.

Edi Ponoš, atletičar sa statusom sportaša I. kategorije, nakon teške prometne nesreće ostao je invalid. Za potrebe rehabilitacije, liječenja i osiguranja osnovnih životnih uvjeta Zaklada mu je dodijelila jednokratnu financijsku pomoć u iznosu od 20 tisuća kuna te nadoknadila troškove fizioterapije od 20 tisuća kuna.

59-godišnja Dragica (Palaversa) Mijač, bivša rukometašica i osvajačica brojnih međunarodnih odličja, teško se razboljela nakon svoje igračke i trenerske karijere te joj je Zaklada donirala 20 tisuća kuna i dodijelila mjesečnu novčanu pomoć do studenog 2013., kako bi joj pomogla u liječenju i osiguranju životnih potreba.

Zaklada je dodijelila donaciju u iznosu od 20 tisuća kuna atletičarki Maji (Golub) Fijačko, hrvatskoj rekorderki na 100 m, za potrebe liječenja od Hodkinove bolesti.

Zaklada hrvatskih sportaša osnovana je 2006. s ciljem osiguravanja financijske potpore onim vrhunskim sportašima koji su nakon svoje sportske karijere ostali bez mogućnosti da vlastitim sredstvima osiguraju osnovne egzistencijalne uvjete. Financijska sredstva za potporu sportašima osigurana su donacijama osnivača i članova Zaklade, djelatnostima Zaklade te prilozima domaćih i stranih fizičkih i pravnih osoba. Osnivači su donirali temeljni kapital od kojeg HOO 300 tisuća kuna, a Hrvatski klub olimpijaca i Sportske novosti po 40 tisuća kuna.