ZAGREB (28. svibnja 2007.) - Predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi i predsjednik Upravnog vijeća Zaklade Zvonimir Boban potpisali su u prostorijama Hrvatskog olimpijskog odbora Ugovor o do...

ZAGREB (28. svibnja 2007.) - Predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi i predsjednik Upravnog vijeća Zaklade Zvonimir Boban potpisali su u prostorijama Hrvatskog olimpijskog odbora Ugovor o donaciji 90.000,00 kuna Zakladi hrvatskih sportaša, a za pomoć pri kupnji proteze proslavljenom hrvatskom vaterpolskom reprezentativcu Miroslavu Poljaku. Potpisivanjem ovog Ugovora završena je akcija prikupljanja 195.000,00 kuna za pomoć Miroslavu Poljaku koja je započela organizacijom humanitarne nogometne utakmice između Hrvatskih olimpijaca i Humanih zvijezda, održane u travnju u Samoboru. U akciju su se uključili brojni sponzori, fizičke i pravne osobe, a Atlantic Grupa je i za organizaciju utakmice donirala 10.000,00 kuna. Kao jedan od najboljih svjetskih napadača, Miroslav Poljak ostvario je iznimne, svjetski vrijedne uspjehe - osvajač je zlatne olimpijske medalje na OI u Meksiku 1968. godine i četverostruki prvak Europe s HAVK "Mladost". Njegovo zdravstveno stanje je danas vrlo teško, pogotovo zbog stanja njegovih ekstremiteta. Neophodna mu je proteza koju nije u mogućnosti sam pribaviti s obzirom da je iscrpio vlastita financijska sredstva plaćajući dugotrajno liječenje.

Zakladu hrvatskih sportaša osnovali su u prosincu 2006. godine HOO, Hrvatski klub olimpijaca i Sportske novosti s ciljem financijske i druge potpore vrhunskim hrvatskim sportašima koji su nakon svoje sportske karijere ostali bez mogućnosti da vlastitim sredstvima ostvare osnovne uvjete za egzistenciju, uvjete stanovanja, liječenja, stvaranja mogućnosti za zapošljavanje, pomoć u stvaranju uvjeta za školovanje ili osposobljavanje i drugo. Za upravitelja Zaklade imenovana je pomoćnica glavnog tajnika HOO-a za pravne i zajedničke poslove Biserka Vrbek (olimpijka i bivša vrhunska sportašica u streljaštvu), a odlukom Vijeća HOO-a od 13. prosinca 2006. imenovano je i Upravno vijeće Zaklade u četverogodišnjem mandatu. Za predsjednika Upravnog vijeća imenovan je Zvonimir Boban, a članovi su ispred HOO-a Stojko Vranković, Gordan Kožulj, Danijela Grgić, Tamara Boroš; ispred HKO-a imenovani su Goran Sukno, Tomislav Smoljanović, Igor Boraska i Vlado Šola; a ispred Sportskih Novosti Blanka Vlašić i Vedran Ćorluka uz Zvonimira Bobana.

Financijska sredstva za potporu sportašima osiguravat će se donacijama osnivača i članova Zaklade, djelatnostima Zaklade te prilozima domaćih i stranih fizičkih i pravnih osoba. Potpisivanjem ugovora, osnivači su se obavezali trajno unijeti u Zakladu određena sredstva - HOO daje 300.000,00 kuna, a HKO i Sportske novosti svaki po 40.000,00 kuna. Ugovor o donaciji potpisan je u nazočnosti predsjednika HOO-a Zlatka Mateše, predsjednika Hrvatskog kluba olimpijaca Stojka Vrankovića te dopredsjednika Slavka Goluže i glavnog tajnika Damira Škare.