Zagreb, 15. studenoga 2022. - Pod predsjedanjem čelnika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatka Mateše, u Zagrebu je održana 41. sjednica Vijeća HOO-a. Središnja točka dnevnog reda bio je Nacrt odluke o isticanju kandidatura za održavanje međunarodnih višesportskih natjecanja u Republici Hrvatskoj, a to su: Svjetske igre na pijesku 2025. u Puli, Poreču i Umagu, Europski olimpijski festival mladih 2025. u Osijeku i Europske igre 2027. godine u Splitu.

Nakon općih informacija o projektima, članovi Vijeća HOO-a jednoglasno su dali potporu održavanju svih triju događaja. Njihova odluka, u obliku pozitivnog mišljenja HOO-a, bit će proslijeđena Ministarstvu turizma i sporta, iz kojeg će stići na razmatranje i u hrvatsku Vladu. Nastavak ove teme dogodit će se u Hrvatskoj gospodarskoj komori 5. prosinca, kada će se biti predstavljena procjena financijskih efekata triju domaćinstava, odnosno - njihove isplativosti za gradove domaćine i lokalne zajednice.
U olimpijskom programu Pariz 2024. dva su nova imena - jedriličar Martin Dolenc (kajtanje) od 1. studenoga ima status potencijalnog A olimpijskog kandidata. Nakon intervencije članova Vijeća, status članice olimpijskog programa, zasad do Europskih igara u Poljskoj u ljeto 2023., imat će i boksačica Sara Beram, unatoč činjenici da njezin kriterijski rezultat (europska bronca) nije ostvaren u olimpijskoj kategoriji. U razvojnom programu I novo ime je samo Sara Tomić (karate), s korisničkim pravima od 1. srpnja. U razvojni program II/1 od 1. kolovoza uvrštene su Bruna Huljev (skokovi u vodu) i Helena Dujmić (taekwondo), a s istim nadnevkom u Program hrvatskih olimpijskih nada prelaze: Toni Slavica (plivanje), Nika Karabatić (taekwondo) te Ivan Talaja i Marin Smoljanović (veslanje). Hrvatske olimpijske nade s 1. listopada statusno su postale i Mila Mastelić, Ariana Oreč, Nikolina Mesić i Mia Tukić (sve iz taekwondoa) te s 1. studenoga Karlo Kodrić (hrvanje). I petero vrlo perspektivnih atletičara - Jana Koščak, Lara Jurčić, Mia Wild, Vita Penezić i Janko Kišak - od 1. kolovoza su korisnici razvojnog programa IV, odnosno Programa hrvatskih olimpijskih nada, koji je trenutačno premašio broj od 60 korisnika. U mlađeseniorski razvojni program III s 1. listopada uvrštena je Paula Antunović (prelazak iz Programa olimpijskih nada), a s 1. studenoga Lea Špehar, obje iz taekwondoa.
U programu sufinanciranja rada trenera također je nekoliko izmjena - na prijedlog Hrvatskog judo saveza, Dragan Crnov (trener svjetske doprvakinje Lare Cvjetko) promaknut je iz kategorije kvalitetnih trenera u višu - vrsni treneri. Hrvatski boksački savez podnio je zahtjev da se trener Pero Tadić uvrsti u kategoriju kvalitetnih trenera na osnovu 3. mjesta na EP-u sportašice Sare Beram. Vijeće HOO-a taj zahtjev je prihvatilo, a prihvaćena su i oba zahtjeva Hrvatskog košarkaškog saveza: Aleksandar Petrović uvršten je u program trenera ekipnog olimpijskog sporta umjesto Damira Mulaomerovića, a trener Darka Kunce zauzeo je mjesto Mladena Erjavca kao trener mlađih dobnih kategorija na listi HOO-a.
Pozitivno mišljenje za prijam stranih sportaša u hrvatsko državljanstvo dobila su trojica boksača - Armin Balota, Emin Jamini i Milan Marjanović (svi na prijedlog HBS-a), a jednako tako i Bayley Sargeant Buden, na prijedlog Hrvatskog streličarskog saveza, te Krisztian Klis kojeg je predložio Hrvatski savez za moderni pentatlon.
Pozitivno mišljenje NSS-ima za organizaciju međunarodnih natjecanja u Republici Hrvatskoj dobili su: Svjetski pojedinačni kup u kuglanju za seniore i mlađe seniore (U23) od 9. do 12. veljače 2023. u Rijeci, Europsko prvenstvo u boksu za mlađe seniore i seniorke (U18) od 12. do 24. travnja 2023. u Poreču, dvije utrke Svjetskog skijaškog kupa "Snow Queen Trophy" 4. i 5. siječnja 2023. na Sljemenu te Europsko JuJitsu prvenstvo od 23. do 26. studenoga 2023. u Zagrebu.
Iduća sjednica Vijeća HOO-a planirana je za početak prosinca. (hoo/vk)