Olimpija, 2. listopada 2022. - Konstruktivnim sesijama o marketingu i komunikaciji te o EOO-ovu sportskom programu, u Međunarodnoj olimpijskoj akademiji u drevnoj Olimpiji (Grčka) završio je 42. seminar Europskih olimpijskih odbora (EOO).  

Završni dan je započeo izlaganjem predsjednika Koordinacijske komisije za Europske igre u Krakowu i Malopoljskoj regiji 2023., člana Izvršnog odbora EOO-a Hasana Arata, koji je opisao početne izazove s kojima se Organizacijski odbor susreo u pripremama Igara. Predsjednik Poljskog olimpijskog odbora Andrzej Kraśnicki i predsjednik Organizacijskog odbora Igara Marcin Nowak izvijestili su o napretku koji se postiže na sportskim objektima, smještaju i radu sportaša. Nowak je potvrdio da će većina sportova imati podjednak broj sportaša i sportašica. Uz to, predsjednik Kraśnicki je istaknuo da će ovo izdanje Europskih igara imati najviše kvalifikacijskih događaja za Olimpijske igre u povijesti natjecanja.

Vrhunac drugog dana seminara u Grčkoj bilo je proglašenje deset dobitnika EOO-ve nagrade 'Olimpijske lovorike' (Laurels Awards) za njihov izniman doprinos sportu i europskom olimpijskom pokretu. Među njima su bili: članica Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora Zvjezdana Tuma-Pavlov, predsjednik Albanskog olimpijskog odbora, Fidel Ylli, glavni tajnik Bugarskog olimpijskog odbora Belčo Goranov, bivši dopredsjednik Češkog olimpijskog odbora František Dvorak, bivši predsjednik Danskog nacionalnog olimpijskog odbora i bivši vršitelj dužnosti predsjednika EOO-a Niels Nygaard, bivši predsjednik Britanskog olimpijskog saveza i počasni član MOO-a, Sir Craig Reedie, bivši dopredsjednik Helenskog olimpijskog odbora Pavlos Kanellakis, bivši predsjednik Republike Mađarske i predsjednik Mađarskog olimpijskog odbora te počasni član MOO-a Pal Schmitt, predsjednik Latvijskog sanjkaškog saveza Atis Strenga i bivši član Izvršnog odbora Ukrajinskog olimpijskog odbora Viktor Hristojev.

Uslijedila je rasprava o marketingu, komunikacijama i društvenim medijima s panelom na kojem su sudjelovali predstavnici tima Velike Britanije, zajedno s portugalskim i slovenskim NOO-ima, gdje su podijelili inovativne pristupe marketingu. Panel društvenih medija bio je usredotočen na metode bavljenja najmlađom generacijom i strategije posebno usmjerene na male NOO-e. Glavni tajnik Nacionalnog olimpijskog odbora Slovačke Josef Liba u zanimljivoj je prezentaciji opisao delegatima kako je organiziranje EYOF-a Banska Bystrica 2022. utjecalo na nastupe NOO-a na društvenim mrežama.
Idući, XVI. zimski EYOF ugostit će Friuli-Venezia-Giulia u Italiji. Prezentacije o pripremama za događaj održali su glavni direktor Organizacijskog odbora Giorgio Kaidisch i predsjednik Koordinacijske komisije Borut Kolić. Potom su o 17. ljetnom EYOF-u u Mariboru izvijestili direktorica Organizacijskog odbora Nataša Ritonija i predsjednik Koordinacijske komisije Guro Lium.

U zaključku 42. EOO-ova seminara, predsjednik EOO-a Spyros Capralos zahvalio je svim delegatima i panelistima na njihovom sudjelovanju prije nego što je iznio mišljenje o raspravama:
- Suradnja i komunikacija najbolji su načini međusobnog podizanja i očuvanja budućnosti europskog sporta. Ovdje smo u drevnoj Olimpiji, rodnom mjestu olimpijskog primirja. Sada, više nego ikada, moramo osigurati da se ove svete vrijednosti poštuju, štite i davati im prioritet ne samo u našim sportskim aktivnostima, već iu svim aspektima života na našem kontinentu. Europski olimpijski odbori moraju nastaviti raditi zajedno i biti ujedinjeni za dobrobit svih naših sportaša i sportašica koji sanjaju o natjecanjima u mirnom okruženju. (eoo/hoo)