Rim, 30. rujna 2022. - Tijekom Međunarodne konferencije o sportu, održane u Rimu 29. i 30. rujna, papa Franjo primio je predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomasa Bacha u privatnu audijenciju u Vatikanu.

Razgovarali su o doprinosu sporta solidarnosti i miru diljem svijeta i poticanju inkluzije koja podrazumijeva uključenost i integraciju odnosno - pristup sportu za sve ljude. Papa je izrazio zahvalnost Thomasu Bachu za inicijative i aktivnosti koje MOO poduzima, posebice davanjem potpore izbjeglicama kroz olimpijski tim za izbjeglice i Zakladu za olimpijsko utočište.

Prvi dužnosnik međunarodnog olimpizma uzvratio je zahvalom poglavaru Katoličke crkve na njegovu velikom angažmanu za boljitak izbjeglica i prognanika, istaknuvši da je "MOO nadahnut velikom naklonošću i potporom Njegove Svetosti izbjeglicama".

Papa Franjo i Thomas Bach dogovorili su se da će ostati u kontaktu i pojačati međusobne napore u rješavanju tog gorućeg problema današnjice.

Međunarodni samit o sportu okupio je više od 200 ljudi iz svijeta sporta, uključujući predstavnike međunarodnih saveza i amaterskih sportskih  udruga. Među govornicima su bili visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Filippo Grandi te član MOO-a i predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora Andrew Parsons. Sudjelovali su i predstavnici različitih kršćanskih i drugih vjerskih zajednica, kao i predstavnici neprofitnih organizacija i obrazovnih institucija. (moo/hoo)