Olimpija, 30. rujna 2022. - Srbijanska skakačica u vis Angelina Topić dobitnica je Nagrade Piotr Nurowski „Najbolji europski mladi sportaš/sportašica” za 2022. godinu, a koju su Europski olimpijski odbori (EOO) 11. put dodijelili predstavnicima ljetnih sportova.

Nakon glasovanja izaslanika europskih nacionalnih olimpijskih odbora na EOO-ovu seminaru u Međunarodnoj olimpijskoj akademiji u grčkoj Olimpiji, Topić je tijesno osvojila glavnu nagradu omjerom glasova 33 naprema 31 posto u odnosu na drugoplasiranu Andreu Spendolini Sirieix, skakačicu u vodu iz Velike Britanije.

Angelina Topić kći je šesterostrukog olimpijca Dragutina Topića, aktualnog svjetskog juniorskog rekordera u skoku u vis (2.37 m iz 1990.). Rođena je u Beogradu 2005. godine i sa samo 17 godina već je rangirana među 20 najboljih skakačica u vis na svijetu. Ove godine postavila je novi svjetski U18 rekord za uzrast do 18 godina. Osvojila je zlatno odličje na Europskom atletskom prvenstvu U18 u Jeruzalemu. Na kolovoškom Europskom prvenstvu u Münchenu Topić je osvojila broncu, postavši najmlađa osvajačica medalje u povijesti kontinentalnog atletskog natjecanja.
 
Uz trofejnu plaketu Nagrade Piotr Nurowski, Angelina Topić dobila je i novčani iznos - stipendiju za treniranje od 15.000 eura, dok drugoplasirana Andrea Spendolini Sirieix dobiva 8.000 eura, a trećeplasirani Filippo Bertoni 5000. Četvrtoplasirana i petoplasirana - Sofia Dalidou i Daria Atmanov - dobile su po 3000 eura.

Nagrada EOO-a Piotr Nurowski za najboljeg europskog mladog sportaša/sportašicu utemeljena je 2011. u znak sjećanja na Piotra Nurowskog, bivšeg predsjednika Poljskog olimpijskog odbora koji je tragično stradao u zrakoplovnoj nesreći. Svake godine dva su zasebna izdanja spomenute EOO-ove nagrade - za najbolje mlade sportaš(ic)e u ljetnim i zimskim sportovima.

Godišnja nagrada dodjeljuje se mladim sportašima u usponu, koji su prošlih 365 dana pokazali ne samo izvrsna sportska postignuća, već i izvanredno ponašanje na terenu i izvan njega. Na temelju kandidature Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), u konkurenciji za ovogodišnju nagradu bila je i sjajna hrvatska mlada atletičarka Jana Koščak, ali nije izabrana među pet finalista. No, vjerujemo da će dobitnica HOO-ove Nagrade Dražen Petrović za najveću žensku nadu hrvatskog sporta u 2022. godini imati još nominacija u ovom izboru. (hoo/vk)