Zagreb, 25. rujna 2022. - Osim bečke nogometne euforije, sportski vikend finalnim nastupima u svojim disciplinama obilježili su i proslavljeni olimpijci u veslanju i gimnastici. S gimnastičkog SK-a stigla je i medalja, dok je na veslačkom SP-u izostala. Prvi put nakon 12 godina Sinkovići se s velikog međunarodnog natjecanja vraćaju bez odličja... Bilo je uspješnih nastupa naših predstavnika i u neolimpijskim sportovima.

Aktualni olimpijski doprvak na preči Tin Srbić osvojio je treće mjesto u finalu natjecanja Svjetskog kupa u Parizu. Srbić je u finalu nastupio kao peti i sa startnom ocjenom 5,700 zaradio 8,350 za izvedbu, što mu je u konačnici donijelo 14,050 bodova i prvo mjesto u tom trenutku. No, od preostale trojice gimnastičara prestigla su ga dvojica pa je Tin osvojio broncu, što mu je ukupno 19. odličje u 26. finalu u Svjetskom kupu. Amerikanac Brody Malone je bio najbolji s ocjenom 14,650, dok je drugo mjesto osvojio Cipranin Ilias Georgiou sa 14,400. Drugi naš finalist, srebrni olimpijac na konju s hvataljkama iz Pekinga 2008., Filip Ude, završio je natjecanje na sedmom mjestu. 

Dvostruko zlatni veslački olimpijci Valent i Martin Sinković zauzeli su u nedjelju četvrto mjesto u dvojcu na pariće na Svjetskom prvenstvu u češkim Račicama. Zlato su osvojili Francuzi Hugo Boucheron i Matthieu Androdias s vremenom 6:09.34, drugi su bili Španjolci Aleix Garcia Pujolar i Rodrigo Conde Romero (6:10.52), a treći Australci David Bartholot i Caleb Antill (6:11.92). Braća Sinković su do četvrtog mjesta stigli s vremenom 6:14.99. Plasman u finale braća Sinković su osigurali u petak zauzevši treće mjesto u svojoj polufinalnoj skupini čime su prekinuli dugotrajni niz bez izgubljene utrke. Medaljaškim postom na ovom SP-u Sinkovići su propustili obogatiti trofejnu kolekciju 20. odličjem s velikih natjecanja. No, ne dvojimo da će iz ovog nastupa izaći još jači i vrlo brzo se vratiti na pobjedničke staze.

S veslačkog SP-a u Račicama veseli nas nastup u A finalu ženskih dvojaca bez kormilara i 6. mjesto velolučkih blizanki iz VK Trešnjevka, Ivane i Josipe Jurković, koje su novim velikim iskorakom u svjetskoj konkurenciji najavile i kandidaturu za olimpijsku normu za Pariz 2024. godine. 

Na juniorskom svjetskom prvenstvu u raffa boćanju u Rimu Ana Juginović je osvojila naslov svjetske prvakinje u preciznom izbijanju. Juginović je na ovom prvenstvu osvojila tri odličja - još i broncu u pojedinačnoj konkurenciji, a u finalu mješovitih parova s Rokom Velićem okitila se srebrnom medaljom. 

Sa Svjetskog prvenstva u savateu (Milano, 21. - 24 rujna), naša borkinja Tajana Koščak vratila se sa srebrnom medaljom, a naslov svjetskog doprvaka osvojio je i Luka Sakač.  

Medaljaški uspješne bile su i karatašice. Ema Sgardelli u kategoriji do 50 kg i Sadea Bećirović do 68 kg osvojile su srebrnu, a Mia Greta Zorko (-68 kg) brončanu medalju na turniru Svjetske karate lige Serije A u turskom Kocaeliju.

Svjetsko prvenstvo odbojkašica naša je reprezentacija otvorila porazom. U 1. kolu skupine B u nizozemskom Arnhemu bolje od naših igračica (3-1) bile su Poljakinje...