Zagreb, 30. kolovoza 2022. - Duga i konstruktivna rasprava o Nacrtu prijedloga novog Zakona o sportu obilježila je 39. sjednicu Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) u Zagrebu. Epilog je bio prihvaćanje zakonskog prijedloga, budući da je, kako je višekratno istaknuto u raspravi, u zakonske odrednice uvrštena većina prijedloga za koje se HOO dulje vrijeme zalagao (izjednačavanje stipendija na državnoj razini sportašima I., II. i III. kategorije, rješavanje mirovinskog i zdravstvenog osiguranja sportašima, trajne naknade trenerima za sportsku izvrsnost…).

 

Druga iznimno zanimljiva tema bila su izvješća o šestomjesečnoj realizaciji šest razvojnih programa HOO-a. Opća ocjena je više nego zadovoljavajuća, budući da se brojke o korisnicima programa uglavnom kreću na razini predpandemijske 2019. godine. Dva programa posebno su apostrofirana - program potpore sportašima i sportašicama iz kolektivnih sportova, u kojem je čak devet momčadi/ekipa, s vidljivim napretkom u rezultatskoj uspješnosti, a najnoviji - Program hrvatskih olimpijskih nada, utemeljen 1. siječnja ove godine, s današnjim danom broji čak 60 korisnika, s dominacijom sportašica u odnosu na sportaše. Kriterijske preduvjete zadovoljilo je čak 12 novih korisnika i korisnica: Anna Ćurković, Jana Koščak, Janko Kišak, Vita Penezić, Mia Wild i Lara Jurčić (svi iz atletike), Jere Hribar, Ognjen Marić i Toni Slavica (svi iz plivanja), Petra Marendić i Tea Peteh (iz jedrenja) te Lucija Ćirić Bagarić (tenis). 
S prvim danom kolovoza u HOO-ov razvojni program I. uvršteni su taekwondaši(ca) Oscar Kovačić, Leon Hrgota i Mia Tukić. U razvojnom programu II/1 nove korisnice od 1. srpnja su gimnastičarka Tina Zelčić i judašica Ena Ninčević, a od istog datuma i hrvači Roko Strika i Mihael Lukač. Hrvač Josip Benko, judaši Luka Zorotović i Nina Simić te jedriličari Ema Samaržija i Leon Scheidl postali su korisnici programa s 1. kolovoza, a taekwondašica Sara Spasojević 1 1. rujna. Iz borilačkih sportova najviše je novih korisnika programa III. - Dino Šimunec i Jelena Pehar (karate) te Piero Marić i Nika Klepac (taekwondo). Atletičarka Marija Tolj uvrštena je od 1. srpnja u Olimpijski program Pariz 2024. sa statusom potencijalne B kandidatkinje. U prvih šest mjeseci 2022. godine razvojnim programima za trenere obuhvaćena su 42 sporta, odnosno 119 trenera, svrstanih u sedam kategorija: devet vrhunskih, 10 trenera ekipnog olimpijskog sporta, 11 vrsnih, 28 kvalitetnih trenera, 34 trenera mlađih dobnih kategorija, 26 trenera za razvoj pojedinog sporta i jedan kondicijski trener. Od 1. rujna novi na listi Kvalitetnih trenera je atletski stručnjak Slavko Petrović, trener sjajne maratonke Matee Parlov Koštro, a u skupini Trenera za razvoj pojedinog sporta Hrvatski gimnastički savez je umjesto Diane Lukašić nominirao Josipa Morožina.

 

Na temelju zamolbe Hrvatskog košarkaškog saveza, Vijeće HOO-a dalo je pozitivno mišljenje i potporu za prijam u hrvatsko državljanstvo košarkaša Jusufa Nurkića (rođ. 1994. u Tuzli, BiH), koji je prije odlaska u NBA ligu ostavio traga u hrvatskoj košarci, igrajući za Cedevitu i Zadar.
Pozitivno mišljenje za održavanje međunarodnih sportskih natjecanja u Hrvatskoj dobili su: HGS za Svjetski kup u gimnastici Dobro World Cup u Osijeku (7. - 11. lipnja 2023.), Hrvatski jet ski savez za utrku SP-a u motosurfu u Zadru (30. rujna - 2 listopada 2022.) i Hrvatski športsko ribolovni savez za seniorski SP u lovu na ribe u Bilju i Osijeku (5. - 11. rujna 2022.). HOO-ovo pokroviteljstvo dobio je Sajam Sporta Sportfest u Poreču (14. - 16. listopada 2022.).

Sjednica skupštine HOO-a održat će se 13. rujna u Zagrebu. (hoo/vk)