Ispis

Zagreb, 21. lipnja 2022. - Točno je godinu dana do trećeg izdanja jedinog našeg višesportskog kontinentalnog natjecanja - Europskih igara, koje će se od 21. lipnja do 2. srpnja 2023. godine održati u Krakovu i regijama Malopoljska i Šleska u Poljskoj. Domaćini su jednoglasno izabrani na izvanrednoj općoj skupštini Europskih olimpijskih odbora (EOO), dan nakon svečanosti  otvaranja Europskih igara u Minsku 2019. godine.

U Poljskoj se očekuje sudjelovanje sportaša iz pedesetak europskih država, čiji su nacionalni olimpijski odbori udruženi u Europske olimpijske odbore (EOO). Natjecanja u brojnim sportovima bit će ujedno i europska prvenstva, a potvrđeno je da će svi olimpijski sportovi imati status kvalifikacijskih za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. U program Europskih igara 2023. uvršteno je dosad 25 sportova i sportskih grana: atletika, badminton, biciklizam - cestovni i brdski, boks, breakdance, judo, kanu, karate, kickboxing, košarka 3x3, mačevanje, moderni petoboj, nogomet na pijesku, padel, ragbi 7, rukomet na pijesku, ski skokovi - ljetna podloga, sportsko penjanje, stolni tenis, streličarstvo, streljaštvo, taekwondo, triatlon i teqball.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša, ujedno i član Izvršnog odbora EOO-a, imenovan je dopredsjednikom Koordinacijskog povjerenstva Europskih igara 2023., kojem je na čelu turski član Izvršnog odbora EOO-a Hasan Arat. 

Europski olimpijski odbori pozvali su sve nacionalne olimpijske odbore da se pridruže obilježavanju ovog datuma. (hoo/vk)