Skopje, 11. lipnja 2022. - Nakon dva dana konstruktivnih izlaganja i rasprava, u Skopju je završila 51. opća skupština Europskih olimpijskih odbora (EOO). Odmah po prihvaćanju izvješća o Olimpijskim festivalima europske mladeži (EYOF), Strateškoj agendi EOO-a 2030. i promociji europskog sportskog modela, predsjednik EOO-a Spyros Capralos pozvao je europsku sportsku obitelj da bude ujedinjujuća snaga na uznemirenom Starom kontinentu. 

 

Prvog dana 51. opće skupštine EOO-a (10. i 11. lipnja) u glavnom gradu Sjeverne Makedonije razmotren je širok raspon tema, u kojima su nacionalni olimpijski odbori (NOO) Europe raspravljali o napretku kontinentalnog olimpijskog pokreta, dok se svijet oporavlja i nastavlja kretati prema postpandemijskoj realnosti.
Opću skupštinu po prvi put je u svojstvu predsjednika EOO-a otvorio Spyros Capralos, izabran na vodeću dužnost točno prije godinu dana. Tom prigodom Capralos je iskazao zahvalnost NOO-ima na njihovoj ulozi u potpori ukrajinskoj olimpijskoj zajednici te ih izvijestio da predstavnici NOO-a Rusije i Bjelorusije nisu nazočni u Skopju.

- Čvrsto vjerujem da smo na pravom putu za ostvarivanje zacrtanih ciljeva. Nastavljamo moliti za mir i nadati se da ćemo uskoro vidjeti povratak svih sportaša na borilišta, tamo gdje je poruka mira i jedinstva najsnažnija - kazao je predsjednik EOO-a Capralos, izrazivši predanost EOO-a olimpijskim načelima i vrijednostima. 

Nakon njegova uvodnog govora, Općoj skupštini obratili su se čelnik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach i član MOO-a, predsjednik Ukrajinskog olimpijskog odbora Sergej Bubka, a obojica su istaknula integralnu ulogu koju sport ima za mir i jedinstvo diljem svijeta.
Opća skupština EOO-a potom je saslušala niz ključnih izvješća o radu tijekom prošle godine, a predsjednik Capralos i glavni tajnik Raffaele Pagnozzi iznijeli su kako je značajan napredak postignut u područjima kao što su upravljanje, komunikacije, financije, rad povjerenstava, organizacija događaja, te odnosi s EU i drugim vanjskim dionicima. Prvi dan Opće skupštine također je sadržavao izvješća Organizacijskih odbora Zimskih olimpijskih igara Peking 2022., OI Pariz 2024. i ZOI Milano-Cortina 2026. Izvješće je podnio i član Izvršnog odbora EOO-a (ExCo) i predsjednik Koordinacijske komisije Europskih igara 2023., Hasan Arat, nakon velike prekretnice postignute prošlog mjeseca potpisivanjem Ugovora o gradu i regiji domaćinu u Poljskoj.
Za daljnja izvješća bili su zaduženi direktor Olimpijske solidarnosti i odnosa s NOO-ima, James Macleod, te članica Izvršnog odbora EOO-a (ExCo) i glavna tajnica ANOC-a Gunilla Lindberg. Tijekom svog izvješća u svojstvu glavne tajnice ANOC-a, Lindberg je istaknula kako će se ANOC-ove Svjetske igre na plaži 2023., kao i Opća skupština ANOC-a, održati na Baliju u Indoneziji. Gunilli Lindberg je u Skopju uručeno i najveće EOO-ovo priznanje - Odličje za zasluge.

Drugog dana Opće skupštine EOO-a prezentirana su izvješća o organizacijskom napretku: ljetnog EYOF-a Banska Bystrica 2022., zimskog EYOF-a Friuli-Venezia-Giulia 2023. i ljetnog EYOF-a Maribor 2023. Opća skupština prihvatila je također i izvješće direktora Ureda EOO-a za EU Folkera Hellmunda, koji je ponovio važnost zaštite i poboljšanja europskog sportskog modela. U skladu s MOO-om, Opća skupština EOO-a složila se da ovaj model osigurava vođenje sporta u interesu većine europskih građana. Izvješća su dali i predstavnici Igara malih europskih država, koje će se sljedeće godine održati na Malti, kao i Organizacijski odbor Mediteranskih igara Oran 2022. te Svjetska antidopinška agencija (WADA).

U završnoj riječi, predsjednik EOO-a Capralos je rekao: - Razmotrili smo niz tema i postavili jasan put napretka Europskih olimpijskih odbora. I dok nastavljamo raditi na ključnim prekretnicama, kao što su Europske igre 2023. i OI Pariz 2024., nadam se da ćete osjetiti energiju kojom smo se napunili ovdje u Skopju.
Predsjednik MOO-a Thomas Bach završno je poručio: - Moramo nastaviti ono o čemu smo ovdje razgovarali i nastaviti promicati korištenje sporta kao sredstva za mir i nediskriminaciju. Čak i kada je svijet podijeljen, sport ga može ujediniti. Veselimo se povratku svih sportaša na sportske terene kada to okolnosti dozvole, što nažalost još nije slučaj. 
 
Potvrđeno je da će se 52. Opća skupština EOO-a održati u Turskoj u listopadu 2023., kao i to da će se 43. EOO-ov seminar održati u grčkoj Olimpiji, od 30. rujna do 1. listopada ove godine.

U radu 51. Opće skupštine EOO-a u Skopju sudjelovali su i predstavnici HOO-a - predsjednik Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač.  (eoo/hoo/vk)