Ispis

Skopje, 11. lipnja 2022. - Na gala-večeri, u sklopu 51. opće skupštine Europskih olimpijskih odbora (EOO) u Skopju, slovenska skijaška skakačica Nika Prevc proglašena je najboljom europskom mladom sportašicom iz zimskih sportova, odnosno - pobjednicom 7. zimskog izdanja EOO-ove Nagrade Piotr Nurowski. Svečanost je održana u zgradi Nacionalne opere i baleta u Skopju povodom 30. obljetnice utemeljenja Makedonskog olimpijskog odbora.


Prevc je dobila više od jedne trećine glasova NOO-a, a glavni temelj za trijumf su joj dvije zlatne medalje u skijaškim skokovima - u pojedinačnoj i mješovitoj ekipnoj konkurenciji - na ovogodišnjem zimskom Olimpijskom festivalu europske mladeži (EYOF) u finskom Vuokattiju. Osim toga, Prevc je osvojila zlato i srebro na FIS Svjetskom juniorskom prvenstvu 2022. u Norveškoj, a nakon debija u seniorskoj konkurenciji, u studenome 2021. godine, imala je i impresivnu prvu sezonu Svjetskog kupa.
Slovački osvajač brončane medalje na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, Juraj Slafkovsky (hokej na ledu), završio je na drugom, a njemački snowboardaš Leon Ulbricht na trećem mjestu. U skupini od pet vrlo talentiranih finalist(ic)a bili su još i austrijska alpska skijašica Victoria Olivier i talijanski klizač na kratkim stazama Lorenzo Previtali.
Uz prestižnu Nagradu Piotr Nurowski, 17-godišnja će Prevc dobiti i 15.000 eura stipendije, Slafkovsky će primiti 8.000 eura, Ulbricht 5.000 eura, a Olivier i Previtali po 3.000 eura.
EOO-ova Nagrada Piotr Nurowski za najboljeg europskog mladog sportaša/sportašicu pokrenuta je 2011. godine u znak sjećanja bivšeg predsjednika poljskog olimpijskog odbora Piotra Nurowskog,, koji je godinu dana prije tragično preminuo u zrakoplovnoj nesreći. Godišnja nagrada dodjeljuje se zvijezdama u usponu koje su pokazale izvanredna sportska postignuća i iznimno ponašanje na sportskom borilištu, ali i izvan njega.
Podsjetimo, i u prošlogodišnjem (6.) zimskom izboru trijumfirala je Slovenka - mlada biatlonka Lena Repinc, dok je naša skijaška nada Zrinka Ljutić dobila treću nagradu. U dosadašnjim izborima najboljih europskih mladih sportaš(ic)a iz ljetnih sportova, najbolji plasman hrvatskih predstavnika ostvario je plivač Franko Grgić (2. mjesto 2019. godine). Judašica Brigita Matić bila je četvrtoplasirana u prvom izdanju izbora (2011.), a tenisačica Ana Konjuh izabrana je u Top 5 Nagrade Piotr Nurowski za 2013. godinu. (hoo/vk)