Ispis

Varšava, 17. svibnja 2022. - Potpisivanjem Ugovora s partnerima za domaćinstvo 3. izdanje Europskih igara 2023. godine - s Gradom Krakovom, Malopoljskom regijom, Poljskim olimpijskim odborom te lokalnim Organizacijskim odborom, Europski olimpijski odbori (EOO) postavili su nacrt za jeftinu i održivu budućnost Europskih igara. 

Izaslanstvo EOO-a, predvođeno predsjednikom Spyrosom Capralosom, glavnim tajnikom Raffaeleom Pagnozzijem i članom Izvršnog odbora i predsjednikom Komisije za koordinaciju Europskih igara Hasanom Aratom, boravilo je u sjedište Poljskog olimpijskog odbora u Varšavi i susrelo se s prof. Jacekom Majchrowskim, gradonačelnikom Krakova, Witoldom Kozłowskim, guvernerom Malopoljske regije, Andrzejem Kraśnickim i Adamom Krzesińskim, predsjednikom i glavnim tajnikom Poljskog olimpijskog odbora, kao i Marcinom Nowakom, predsjednikom Organizacijskog odbora Europskih igara od 21. lipnja do 2. srpnja 2023. godine.

Ovom velikom prekretnicom poljska Vlada, uz potpore Europske unije (EU), preuzima obvezu financiranja kontinentalnog sportskog događaja Predsjednik EOO-a Spyros Capralos nije krio zadovoljstvo spomenutim činom:
- Oduševljeni smo što smo dosegnuli ovu važnu prekretnicu i postavili nacrt za budućnost najvećeg europskog višesportskog događaja. Kao i kod svih velikih događaja, postoje izazovi, ali rad s našim partnerima u Poljskoj čini ovoe napore lakšim i još vrjednijim. Poljska je prirodno pogodna za domaćinstvo ovog događaja zbog nevjerojatne sportske povijesti zemlje, ali i zato što su ljudi utjelovljenje vrijednosti koje EOO i Europske igre nastoje promovirati. Način na koji je Poljska dočekala i podržala milijune ukrajinskih izbjeglica oličenje je solidarnosti. Uz potporu EU i okupljanjem Europe kroz sport, Europske igre će pokazati da je naš kontinent ujedinjen i da sport ima ključnu ulogu u nastavku ove stvarnosti.
Poljski ministar sporta i turizma Kamil Bortniczuk u ime Vlade je potvrdio da je završena operaciju osiguravanja sredstava u proračunu koja omogućuju provedbu potrebnih ulaganja kako u području sporta tako i u infrastrukturi:

- Dodijelili smo 250 milijuna poljskih zlota samo za sportska ulaganja. Drago mi je da ćemo sljedeće godine u Poljskoj ugostiti najbolje europske sportaše. Pozivam navijače iz cijele Europe u Krakov i Malopoljsku oblast. Treće Europske igre bit će profesionalno pripremljene i prije svega vrlo siguran događaj. Ovo je izvrsna prilika da posjetite grad Krakov i prekrasne i gostoljubive regije južne Poljske. Pozivam vas ne samo na sportske doživljaje, već i na jedinstvena turistička iskustva.
Gradonačelnik grada Krakova Jacek Majchrowski objasnio je kako će se „zahvaljujući višemilijunskoj potpori poljske vlade, izvršiti važni popravci i modernizacija cesta, staza, kolnika te izgradnja biciklističkih staza; osim toga, dodatno će se poboljšati stanje nekoliko sportskih objekata u gradu, a zahvaljujući ovim ulaganjima, građani Krakova će u idućim desetljećima moći koristiti modernu infrastrukturu."
U programu Europskih igara je 26 sportova, uključujući 18 olimpijskih sportova, koji će poslužiti kao kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu 2024. Također, čak osam olimpijskih sportova održat će svoja europska prvenstva u sklopu Igara, uključujući Europsko ekipno prvenstvo u atletici, što znači da će na događaju nastupiti najbolji olimpijski sportaši Starog kontinenta. 

Uz podatak da će 70% sportskog programa biti kvalifikacije za Olimpijske igre, rezultat svega navedenoga je da će Europske igre imati vrhunski odabir sportaša i najuzbudljiviji sportski program od prvog izdanja 2015. godine, uz stvaranje održivog okvira za buduće gradove domaćine. (eoo/hoo/vk)