Zagreb, 11. travnja 2022. - Na 31. sjednici Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), održanoj pod predsjedanjem čelnika HOO-a Zlatka Mateše, prihvaćena je odluka o utemeljenju Centra za istraživanja i razvoj vrhunske sportske pripreme (CIRSP) koji će predstavljati dodanu vrijednost uloge HOO-a u razvoju našeg vrhunskog sporta.

Osnivanje CIRSP-a, u partnerstvu HOO-a i zagrebačkog Kineziološkog fakulteta, usmjereno je na unaprjeđenje znanstveno-stručne i informatičko-tehnološke potpore u pripremi naših najboljih sportaš(ic)a i ekipa za nastupe na najvažnijim međunarodnim natjecanjima. Bivši dekan Kineziološkog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Igor Jukić održao je dojmljivu prezentaciju s elaboratom o CIRSP-u te jednoglasno izabran za njegova prvog ravnatelja.

Od ostalih aktualnosti, za izdvojiti je odluka o raspisivanju natječaja za Nagradu Milan Neralić koju HOO svake godine dodjeljuje zaslužnicima iz sporta na lokalnoj razini, a ove godine ta bi se svečanost trebala održati 2. lipnja u Zagrebu.
Prihvaćeni su i prijedlozi o financiranju ukupno 14 programskih zahtjeva za šest posebnih programa za poticanje i razvoj sporta na lokalnoj razini: Odaberi sport - promicanje temeljnih načela olimpizma; Razvoj sporta žena u lokalnoj sredini, Promicanje sporta i olimpizma u cilju očuvanja zdravlja i poticanja zdravstvenog turizma u lokalnim sredinama, Promocija olimpizma na lokalnoj razini, Međunarodni olimpijski dan i Hrvatski olimpijski dan. Jednako tako prihvaćene su izmjene i dopune Pravilnika o kategorizaciji sportaša (iz body buildinga, jedrenja, tenisa i hokeja na ledu), kao i pravila pojedinih razvojnih programa.
Korisnica Razvojnog programa I od 1. svibnja bit će sportska penjačica Anja Santini Mikulić. U Program hrvatskih olimpijskih nada od 1. travnja uvršteni su: Noa Ježek, Nikolina Ćaćić i Deni Alagić (boks) te Bruna Duvančić, Nika Kolarek, Paula Antunović i Ivana Duvančić (taekwondo). Judaš Marko Kumrić prešao je iz Razvojnog programa III. u Olimpijski program Pariz 2024. U Program sufinanciranja rada trenera od 1. svibnja bit će uvršten Marko Sertić (hokej na ledu) sa statusom trenera za razvoj pojedinog sporta, dok je ponovno igrački aktivnom Igoru Voriju „zamrznut“ status trenera mlađih dobnih kategorija (s 31. ožujka). Najviše novosti stiže iz vaterpola - Zoran Bajić mijenja status trenera mlađih dobnih kategorija u trenera ekipnog olimpijskog sporta (od 1. travnja), dok istodobno bez tog statusa ostaje Ivan Asić (s 31. ožujka). Također od 1. travnja Hrvoje Hrestak uvršten je među trenere mlađih dobnih kategorija.
Na XIX. Mediteranskim igrama u alžirskom Oranu (25. lipnja - 6. srpnja), na kojima se očekuje sudjelovanje 4500 sportašica i sportaša iz 26 država, procjenjuje se da bi Hrvatska mogla nastupiti s oko 125 sportaša u 17 sportova. Izgledni su nastupi ženskih i muških reprezentacija u odbojci i rukometu, a prema svemu sudeći, izostat će vaterpolisti.
Vijeće HOO-a dalo je pozitivno mišljenje za primitak u hrvatsko državljanstvo dvojice judaša - izvornog Ukrajinca Kristiana Hohlova (rođ. 2005.) i izvornog Bjelorusa Mikitu Svirida (rođ. 1996.). HOO-ovo pokroviteljstvo dobio je međunarodni turnir u odbojci na pijesku Jarun kup 2022. (28. travnja - 1. svibnja ove godine). Sljedeća (32.) sjednica Vijeća HOO-a dogovorena je za 13. svibnja. (hoo/vk)